Les potències occidentals van culpar ahir els rebels prorussos del suposat abatiment del vol MH17 de Malasya Airlines sinistrat dijous a Ucraïna que va deixar 298 morts i, de forma indirecta, van responsabilitzar també Rússia de la tragèdia per donar suport als separatistes.

"L'avió (...) va ser probablement abatut per un míssil terra-aire, 1 SA-11, operat des d'una zona controlada per separatistes a l'est d'Ucraïna", va dir l'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Samantha Power, en una reunió d'urgència celebrada pel Consell de Seguretat. Power, que va descartar que les forces de Kíev poguessin haver abatre l'aeronau, va assegurar que les milícies prorusses disposen d'aquest tipus d'armes i va recordar que en els últims dies han abatut diversos avions militars ucraïnesos. "Això segueix un patró d'accions dels separatistes amb el suport de Rússia", va defensar l'ambaixadora, que va parlar minuts abans que ho fes a Washington el president nord-americà, Barack Obama, que va insistir en els mateixos punts (vegeu desglossat). L'ambaixador ucraïnès davant l'ONU, Yuriy Sergeyev, va assegurar que s'han interceptat i gravat converses entre els rebels en què reconeixien haver enderrocat l'avió.

Alhora, Power va dir que, atesa la complexitat tècnica dels SA-11, sembla "poc probable" que els milicians els poguessin utilitzar per si sols, pel que va considerar que "no es pot descartar assistència tècnica de personal rus".

En la mateixa línia dels Estats Units, l'ambaixador britànic, Mark Lyall Grant, va denunciar que Rússia ha subministrat "sistemàticament" armes, equipament i suport logístic als revoltats de l'est d'Ucraïna. "El Regne Unit insta Rússia a reflexionar acuradament sobre la situació que ha creat. Instem Rússia a cessar la seva política de suport als grups separatistes armats i les seves accions violentes", va afegir.

També el representant francès, Gérard Araud, va fer una crida a Rússia a deixar de donar suport a la guerra a Ucraïna i a demostrar amb actes seves paraules en favor d'una solució dialogada al conflicte. "Rússia pot acabar aquesta guerra", va defensar Power en el tancament del seu discurs.

Des de l'altre costat, l'ambaixador rus, Vitaly Txurkin, no va negar que el míssil que suposadament va abatre el Boeing 777 pogués haver estat disparat des de la zona rebel, però va assegurar que tota la responsabilitat és de les autoritats ucraïneses per permetre avions civils sobrevolar una zona de guerra. "Qualsevol persona normal es plantejarà per què els controladors aeris ucraïnesos han enviat un avió a una zona de combat, una zona on l'aviació s'utilitza per atacs, sobretot contra objectius civils, i on hi ha en funcionament sistemes de defensa antiaèria", va dir Txurkin.

El representant del Kremlin va subratllar que, segons la legislació internacional, és responsabilitat de les autoritats nacionals garantir la seguretat dels avions civils que sobrevolen el seu espai aeri i va demanar per això una investigació sobre la gestió d'Ucraïna. "Cal investigar no només la catàstrofe, sinó la mesura que les autoritats de l'aviació civil ucraïnesa han respectat les seves obligacions i han utilitzat els seus drets", va defensar. Després d'escoltar als seus homòlegs occidentals, Txurkin va demanar també no "pressionar als investigadors intentant prejutjar els resultats amb declaracions i insinuacions". En aquesta línia, la Xina va fer una crida a no treure conclusions precipitades i esperar que hi hagi més dades per pronunciar-se. El Consell de Seguretat, malgrat la seva profunda divisió, es va unir per demanar una "investigació internacional completa, exhaustiva i independent" i per reclamar "accés immediat als investigadors al lloc del sinistre". Ho va fer en una breu declaració per escrit publicada poc abans de la reunió, que es va obrir amb un minut de silenci i en què van intervenir els representants de tots els països amb víctimes a l'avió. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, també es va sumar a les crides a favor d'una investigació per aclarir els fets i hi va oferir l'ajuda de Nacions Unides.

Ban va explicar que l'ONU està en contacte amb l'Organització de l'Aviació Civil Internacional (OACI), que ha ofert a Ucraïna la creació d'un equip internacional per encarregar-se del cas.