Austràlia ha presentat al Consell de Seguretat de l'ONU un projecte de resolució per exigir que es doni accés a l'àrea del sinistre del vol MH17 de Malaysia Airlines a l'est d'Ucraïna i es faciliti una investigació internacional. El moviment es produeix enmig de crítiques de les potències occidentals per les traves que, al seu parer, les milícies prorusses i Moscou estan posant a les investigacions i a l'hora d'accedir a la zona on es troben les restes de l'avió, en què viatjaven 298 persones i que presumptament va ser abatut per un míssil.

El text ha circulat durant el cap de setmana entre els altres catorze membres del Consell, que es pronunciarà a priori aquesta setmana. França, a través d'un missatge a Twitter del seu ambaixador, Gérard Araud, ja ha expressat el suport a la iniciativa, que necessitaria el vistiplau de Rússia per tirar endavant, ja que aquest país és membre permanent del Consell de Seguretat de Nacions Unides i per tant té dret a vet a les resolucions d'aquest organisme internacional.

Divendres, en una reunió d'urgència, Occident i Rússia ja van deixar clares les seves diferències al voltant de la tragèdia, amb els Estats Units i els seus aliats apuntant als rebels ucraïnesos com a responsables del succés i amb Rússia culpant les autoritats de Kíev per permetre a avions civils sobrevolar una zona de conflicte. No obstant això, les dues parts es van unir per aprovar una breu declaració en la qual ja es reclamava una "investigació internacional completa, exhaustiva i independent" i "accés immediat als investigadors al lloc del sinistre". El text va tenir suport unànime, però com que no és una resolució no té caràcter vinculant.

Des de llavors, ha augmentat la tensió entre les dues parts pels suposats obstacles que les milícies prorusses estan posant a la investigació. Al llarg del cap de setmana, les potències occidentals i els seus representants davant l'ONU van denunciar aquestes pràctiques. L'ambaixadora nord-americana Samantha Power va denunciar a les xarxes socials que els milicians prorussos es van endur cossos de l'escena del succés mentre amenaçaven amb armes els equips d'emergències.

Austràlia, que va perdre 28 ciutadans en el sinistre, ja havia avançat la seva intenció de demanar al Consell de Seguretat una resolució, en considerar que la declaració de divendres és insuficient. La ministra australiana d'Exteriors, Julie Bishop, va viatjar ahir cap als Estats Units per liderar aquesta demanda i per reunir-se a Washington amb experts en seguretat i intel·ligència militar.