El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha confirmat que abandona a favor de Ramon Espaler la secretaria general de CiU, després de consensuar-ho amb el líder de CDC, Artur Mas, decisió que ha desvinculat de l'aposta per la consulta sobiranista, a la qual continuarà donant suport des d'UDC i el Congrés: "mai he mostrat cap incomoditat amb el dret a decidir ni amb la consulta".

Duran ha confirmat la seva decisió aquest dilluns en una roda de premsa conjunta amb Artur Mas i el seu successor com a secretari general de la federació, Ramon Espadaler, així com el secretari general adjunt de CiU, Xavier Trias, després de la reunió de l'executiva de la federació de CiU.

La decisió de Duran, que ha comunicat la seva decisió en primera instància a la Permanent d'Unió, no afecta els seus altres càrrecs de president del grup CiU al Congrés ni de president del comitè de govern d'UDC. A més, seguirà formant part Comitè Executiu Nacional de la federació de CiU en tant que líder d'Unió.

Artur Mas, de la seva banda, ha estat l'encarregat d'informar que el nou secretari general de CiU serà el democratacristià Ramon Espadaler, una persona, ha dit, de "confiança mútua" entre ell i Josep Antoni Duran i Lleida.

El president català ha agraït la tasca de Duran i Lleida, amb el qual ha subratllat que s'ha aconseguit tot i les diferències: "No sempre hem estat d'acord en tot, però sempre hem acabat posant-nos d'acord en tot", ha afirmat Mas, que ha recordat que a totes les "famílies" hi poden haver discrepàncies i ha emmarcat el relleu de Duran en l'"absoluta normalitat".

Davant les preguntes dels periodistes, Duran, de la seva banda, ha incidit que la consulta sobiranista del 9 de novembre no ha influït en la seva decisió i ha remarcat que la seva marxa de la secretaria general de la federació no suposa cap canvi en els plantejaments d'UDC ni de CiU.

"Mai he mostrat cap incomoditat amb el dret a decidir ni amb la consulta", ha dit Duran, qui ha assegurat que continuarà defensant la consulta com a portaveu de CiU al Congrés i com a president del comitè de govern d'Unió.

Malgrat que CDC ja aposta pel sí a la independència si se celebra la consulta del 9 de novembre, Duran ha recordat que Unió decidirà la seva posició probablement en un congrés extraordinari.

El líder democratacristià ha emmarcat la seva decisió en un procés generacional que va començar en passar el relleu de la Comissió Bilateral d'Estat-Generalitat a la vicepresidenta del Govern, la democratacristiana Joana Ortega, i continua avui amb la designació de Ramon Espadaler com a secretari general de CiU, càrrec que serà ratificat en una conferència nacional que probablement se celebrarà al setembre.