La Mesa del Parlament va acordar ahir remetre al Consell de Garanties Estatutàries la petició de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP perquè dictamini sobre la proposició de llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana. Aquest òrgan, que disposa d'un mes per emetre el dictamen, avaluarà l'adequació a l'Estatut i a la Constitució de la llei que ha de servir, entre d'altres, per convocar la consulta del 9 de novembre.

D'altra banda, els grups parlamentaris del PSC i PP estava previst que ahir al vespre fessin arribar a l'òrgan la seva pròpia petició. Els populars a més volien demanar al Consell que es posicioni sobre la pregunta de la consulta.

CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP i PSC van manifestar ahir que confien en l'adequació a l'Estatut i a la Constitució de la llei i esperen que el debat final es faci a final de setembre. La principal diferència entre els socialistes i la resta de grups que van aprovar el text en comissió és que el PSC no creu que aquesta llei serveixi per convocar la consulta del 9-N. Per aquest motiu el partit ha decidit presentar una sol·licitud de dictamen en solitari.

Com els socialistes, els populars van anunciar que farien la seva sol·licitud de dictamen. En la roda de premsa de dilluns, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va assegurar que la llei és "una excusa i una trampa" per "intentar donar legalitat al que és il·legal, la pregunta" del 9-N.

D'altra banda, la Mesa també ha admès a tràmit una nova Iniciativa Legislativa Popular que té com a finalitat "establir una nova llei del sistema educatiu a Catalunya". Els promotors de la iniciativa pretenen que l'etapa dels zero als tres anys formi part de l'ensenyament. D'ara endavant, hauran de recollir les 50.000 signatures necessàries perquè la proposta arribi a tramitació parlamentària.