L'Estat perdrà més de 12.000 milions d'euros amb la venda de Catalunya Banc al BBVA, malgrat que la seva oferta era millor que la que van presentar el Banc Santander i CaixaBank, alguna d'elles amb condicions "inacceptables", segons van revelar ahir fonts del FROB, el fons de rescat espanyol.

L'organisme dependent del ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya va defensar l'adjudicació de Catalunya Banc a BBVA, que suprimirà les clàusules terra als clients del grup, mantindrà la seva política de dividend i començarà a guanyar amb la compra des del 2016. De fet, preveu engreixar el seu benefici anual en 300 milions a partir del 2018, segons va avançar als analistes el director d'Estratègia i Finances de BBVA, Jaime Sáenz de Tejada, fet que va ajudar que les accions acabessin pujant el 2,56 %, fins a 9,143 euros.

Per al president de BBVA, Francisco González, la compra de Catalunya Banc demostra "una vegada més, la gran confiança en la recuperació de l'economia espanyola"; l'operació és "bona per a BBVA, per a Catalunya Banc i també per reforçar el sistema financer espanyol". En línia amb la tesi del FROB, el número dos del Ministeri d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, defensava ahir que l'oferta de fins a 1.187 milions que va presentar el BBVA pel 100 % de Catalunya Banc "minimitza" el cost per al contribuent. Però d'aquesta quantitat l'Estat ingressarà com a molt 783 milions, ja que és el propietari del 66 % de Catalunya Banc, fruit de la fusió de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa.