Almenys 47 persones van morir i 11 més en van resultar ferides després que un avió de passatgers fes un aterratge forçós fallit a l'illa de Taiwan, segons les darreres dades que van ser divulgades pel ministeri de Transports taiwanès, que va rebaixar de quatre la xifra de morts oferta inicialment.

En l'aparell, un bimotor ATR 72 de la companyia taiwanesa TransAsia Airways, viatjaven 54 passatgers -entre ells, quatre nens- i 4 membres de la tripulació. L'accident es va produir quan, per raons que es desconeixen, l'avió va intentar efectuar un aterratge forçós a l'aeroport de Magong a l'illa de Penghu, també coneguda amb el nom de Pescadors, a l'oest de Taiwan.

El vol GE222 va sortir de l'aeroport de Kaohsiung Siaogang (situat a la ciutat homònima, al sud-oest de Taiwan) amb més d'una hora de retard com a conseqüència de les males condicions atmosfèriques derivades del tifó Matmo, que va colpejar ahir l'illa, i estava previst que aterrés a Penghu una mitja hora després.

Els pilots van demanar permís a la torre de control per volar en cercles abans d'intentar aterrar a Magong i en aquest procés van perdre contacte amb terra, segons va explicar Jean Shen, director general de l'Administració Civil Aeronàutica de Taiwan en una roda de premsa.

Forts vents

A l'hora de tancar l'edició es desconeixien més detalls de l'accident, que es va produir després que Matmo colpegés l'illa amb vents de fins a 100 quilòmetres per hora i amb pluges torrencials que van provocar inundacions i corriments de terra. El tifó va causar almenys dos morts i desenes de ferits, mentre 5.000 persones van ser evacuades.

Les autoritats van confirmar a darrera hora del dia que dos passatgers de l'aparell sinistrat són de nacionalitat francesa, però es desconeixia la nacionalitat de la resta de passatgers del vol sinistrat, si bé l'agència oficial xinesa Xinhua apuntava que no hi havia cap passatger de la República Popular Xina. El cap d'assumptes externs de Taiwan, Zhang Zhijun, va enviar el condol a les famílies de les víctimes del succés.

Aquesta última tragèdia d'un avió de passatgers se suma a altres dos greus accidents ocorreguts en només quatre mesos, la desaparició del vol de Malaysia Airlines que viatjava de Kuala Lumpur a Pequín el març, i el sinistre d'un altre aparell d'aquesta mateixa companyia a l'est d'Ucraïna dijous passat en rebre l'impacte d'un míssil.