Un 43% dels espanyols creuen que estan en risc de caure en la pobresa, segons l'últim Eurobaròmetre, que constata un increment del 26% en aquesta percepció des del 2009. La xifra és 11 punts més alta que la mitjana de la UE, on un 32% dels europeus pensen que estan en risc de pobresa. L'atur és la principal problema que ha de resoldre l'Estat, segons un 79% dels espanyols. Un 40% també trien l'atur com el tema que més els afecta personalment. Amb tot, una majoria del 51% dels espanyols pensen que el pitjor impacte de la crisi en l'atur a Espanya ja ha passat, un augment de l'11% respecte a l'Eurobaròmetre de la tardor passada. Un 47% dels europeus també creu que l'atur ja ha tocat sostre.

El nou Eurobaròmetre, publicat aquest dijous, constata la mala percepció dels ciutadans de l'Estat espanyol amb l'economia, tot i que també es perceben els primers signes de millora. Un 96% dels espanyols creu que la situació econòmica a l'Estat és "dolenta", en comparació amb un 63% de mitjana europea. Els percentatges es mantenen estables respecte a l'últim eurobaròmetre.

Un 46% dels enquestats a Espanya creu que en els propers 12 mesos la situació econòmica es mantindrà igual, respecte a un 30% que pensa que serà millor i un 20% que opina que anirà a pitjor. Els percentatges indiquen un increment de 10 punts respecte a l'any passat entre els ciutadans que creuen que a Espanya la situació econòmica millorarà, i una rebaixa de 9 entre els que auguren que empitjorarà.

Baixa confiança en les institucions

L'Eurobaròmetre constata una caiguda en la confiança dels espanyols en la Unió Europea. Un 79% indiquen que "tendeixen a no confiar" en la UE, un augment de 8 punts respecte a la tardor del 2013. Els que "tendeixen a confiar" en Brussel·les són només un 16%, 5 punts menys que l'any passat. Els ciutadans de l'Estat, però, encara confien menys en el Congrés dels Diputats i el govern espanyol, amb un 89% assegurant que "tendeixen a no confiar" en aquestes dues institucions. Al conjunt dels 28, els ciutadans que tendeixen a desconfiar de la UE són molts menys, un 56%.

De fet, els espanyols estan entre els ciutadans europeus que consideren que la seva veu està menys representada a Europa. Un 67% considera que la seva opinió no importa a la Unió Europea, després de Lituània, Itàlia, la República Txeca, Xipre, Estònia i Grècia. Els ciutadans europeus que més representats se senten a Europa són els suecs, amb un 78% considerant que la seva veu se sent a la UE.

Tot i això, els espanyols se senten ciutadans europeus en un 71% dels casos, un percentatge més elevat que en el conjunt de la UE-28, on és del 65%. La lliure circulació de persones, mercaderies i serveis que permet la UE és l'element més positiu pel 59% dels enquestats a l'Estat, seguit de la pau entre els estats (48%) i els Erasmus (26%).

L'Eurobaròmetre també constata un augment del 3% en el suport per la moneda única europea. Un 60% dels espanyols enquestats està a favor de l'euro, un percentatge 4 punts més elevat que el 2013. Al conjunt de la UE-28 el suport per l'euro és del 55%, amb Estònia com el seu principal defensor, amb un 80% de partidaris.