El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha volgut referir-se explícitament a la confessió de l'expresident Jordi Pujol, que aquest divendres va reconèixer l'existència d'una herència irregular a l'estranger. "Tot el que havia de dir està dit", ha respost als periodistes que li han tornat a preguntar sobre l'afer. Durant el discurs de la inauguració oficial de la presó de Puig de les Basses, el president ha reconegut que en el passat hi va haver coses "que es van fer molt malament" però afirma que ara cal sumar esforços per crear "una Catalunya millor" que viu "moments decisius". "Estan en joc moltes passions i somnis que venen de lluny i estan cridats a anar molt més lluny", ha subratllat Mas.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha començat el seu discurs d'inauguració de la presó del Puig de les Basses fent referència a l'endarreriment de la seva obertura. "Ha costat molt posar-lo en servei", ha dit i ha afegit que no ha estat ni per un "caprici", ni per "ganduleria" ni per "falta d'interès" sinó per les greus dificultats econòmiques per les que passa el país.

Precisament per aquest gran esforç que s'ha fet, Mas ha demanat als responsables de la nova presó que aprofitin els recursos que s'han esmerçat en aquestes instal·lacions perquè el centre pugui ser un lloc que doni "segones oportunitats" als interns. "És una feina delicada i difícil", ha explicat Mas tot assenyalant que, des dels inicis, Catalunya va apostar per un model de centres penitenciaris amb aquests principis.

Al mateix temps, Mas ha recordat que des dels anys 80, Catalunya va apostar per gestionar les competències en matèria de presons. "Va ser una aposta valenta, plena de coratge i mostra la voluntat d'autogovern de Catalunya", ha explicat. En aquest sentit, Mas ha volgut deixar clar que es tracta d'unes competències que "alguns no les volen", com podria ser també l''àmbit de la gestió dels impostos. En aquest sentit, Mas ha assegurat que es tracta de competències difícils que no generen simpaties. "No són per anar a recollir grans aplaudiments", ha assenyalat. No obstant això, i dins l'àmbit del procés sobiranista que viu Catalunya, Mas ha tornat a insistir que "Catalunya no està aïllada, forma part d'un model europeu i és un país que es vol governar a sí mateix".

En aquesta línia, Mas ha volgut aprofitar el seu discurs per parlar del futur de Catalunya. "Quan s'inaugura un equipament nou de trinca com aquest, que fa goig, òbviament doncs hem d'intentar imaginar una mica com serà la Catalunya del futur", ha raonat. Per això, el president de la Generalitat ha reconegut que durant els darrers anys, hi ha hagut "actius i passius" en la història de Catalunya. "Hi ha coses que es van fer bé, algunes molt bé, altres malament i algunes molt malament; també a casa nostra, al nostre país", ha explicat.

Per això, Mas ha assenyalat que cal treballar i sumar esforços entre les institucions i la ciutadania perquè la Catalunya del futur tingui "molts més actius que passius" i sigui "una Catalunya millor". "És un moment decisiu pel nostre país, estan en joc moltes d'aquestes passions i somnis que vénen de molt lluny i estan cridats a anar molt més lluny", ha afirmat tot fent referència al procés sobiranista.

Finalment, després de saludar les autoritats i els assistents que es trobaven al nou centre penitenciari, el president de la Generalitat s'ha negat a respondre les preguntes dels periodistes al voltant de la confessió de l'expresident Jordi Pujol qui aquest divendres va demanar "perdó" després de reconèixer que havia mantingut una herència familiar a l'estranger de forma irregular. "Tot el que havia de dir està dit, ja ho he dit tot el que havia de dir avui", ha comentat davant dels micròfons mentre caminava cap a la sortida de la presó i envoltat de guàrdies de seguretat.

La ciutat i el seu passat penitenciari

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha fet un repàs del passat penitenciari de la ciutat tot recordant que es remunta al segle XIV. Durant el seu discurs, ha subratllat la importància de poder finalment obrir aquestes instal·lacions convertit en un dels centres penitenciaris més importants de Catalunya i també de l'àmbit transfronterer.

L'acte, que s'ha celebrat al vestíbul del centre, ha inclòs la descoberta de la placa commemorativa. Entre les personalitats presents, hi havia representants de diferents cossos policials, de l'àmbit judicial, diputats i polítics de la comarca. També hi ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el titular de Justícia, Germà Gordó.

Una història d'endarreriments

La presó Puig de les Basses de Figueres estarà a ple rendiment el primer trimestre del 2015, quatre anys més tard del previst amb uns 800 reclusos, tot i que la capacitat màxima és d'un miler. Aquest equipament es va començar a construir a mitjans 2008 i la previsió inicial era que pogués obrir a finals del 2010. Aquesta data es va anar ajornant per falta de pressupost que impedia poder-lo equipar per dins. Les obres van acabar oficialment el 2011, però fins a la data d'obertura de l'1 de juliol va romandre tancada per la manca de recursos. El cost total ha estat 108,99 milions d'euros. Cada mes, la Generalitat paga un cànon d'1MEUR en concepte de pagament diferit que seguirà abonant.

La seva posada en marxa ha comportat el tancament de la presó vella de Figueres, situada al centre de la ciutat. El mes passat ja es va fer la cessió de l'espai a la ciutat perquè en un termini de dos anys s'estableixi l'ús que tindrà. Una de les possibilitats que s'estan estudiant és la d'acollir la nova escola Carme Guasch.