L'expresident català Jordi Pujol va anunciar ahir que la seva família ha regularitzat "en aquests últims dies" uns fons a l'estranger relacionats amb l'herència del seu pare, i demana "perdó" per l'"error" comès en la gestió d'aquest llegat, que, segons ell, ha "contaminat" els seus set fills i la seva dona.

Pujol va difondre ahir un comunicat en el qual intenta defensar-se de les informacions publicades sobre suposades irregularitats comeses per la seva família i en què expressa el seu compromís a comparèixer davant instàncies tributàries i judicials per aclarir els fets. En la nota, Jordi Pujol afirma que membres de la seva família, sense concretar qui, han regularitzat en aquests "últims dies" una herència del seu pare ubicada a l'estranger i de la qual no dóna xifres. L'expresident català explica que el seu pare, Florenci Pujol, va disposar com a última voluntat que unes quantitats de diners ubicades a l'estranger, que no estaven regularitzades quan va morir, el setembre del 1980, fossin destinades als set fills i a la dona de Jordi Pujol.

La raó és que el seu pare considerava "errònia" i "incerta" la seva decisió de fer carrera política en lloc de seguir en el món empresarial, segons explica Jordi Pujol. Però la sobtada mort del seu progenitor, cinc mesos després de la seva presa de possessió com a President de la Generalitat, prossegueix, el va portar a encarregar la gestió d'aquests fons a una persona de la seva màxima confiança i de la del seu pare fins a la majoria d'edat dels seus fills.

Pujol ressalta en el comunicat que, transferida aquesta gestió, no va voler saber "el més mínim detall" d'aquests fons, cosa que considera ara un "error original" que "va contaminar directament", assenyala, els seus set fills i la seva dona. L'expresident subratlla que no va trobar el moment "adequat" per regularitzar aquesta herència en els últims 30 anys.

Finalment, apunta que en "els últims dies", els membres de la família Pujol han regularitzat la situació com a conseqüència del nou marc legal espanyol que incentiva el retorn de capitals a Espanya i que preveu "penalitzar extremadament" regularitzacions futures, segons assenyala la nota, que no indica cap xifra.

"Dels fets descrits i de totes les seves conseqüències sóc l'únic responsable i vull manifestar-ho de forma pública, amb el meu compromís absolut de comparèixer davant autoritats tributàries o, si és pertinent, davant institucions judicials per acreditar aquests fets i d'aquesta manera posar fi a les insinuacions i comentaris", remarca. Pujol tanca l'escrit admetent "dolor" pel que això significa per a la seva família, per a ell mateix i per a tanta gent que "es poden sentir defraudats", a qui demana "perdó". I conclou dient que confia que la declaració "sigui reparadora en el que sigui possible del mal i d'expiació per a mi mateix".

La declaració de l'expresident català es produeix el mateix dia en el qual l'actual cap del Govern, Artur Mas, va tancar a CDC la successió d'Oriol Pujol, imputat pel cas de les ITV, amb el nomenament de Josep Rull com a coordinador general del partit.