Pedro Sánchez va ser proclamat per aclamació nou secretari general del PSOE al congrés extraordinari que els socialistes van celebrar a Madrid, on van ratificar el resultat de les primàries.

En el seu primer discurs com a líder dels socialistes, Sánchez es va mostrar "immensament orgullós" per un PSOE que "tant ha donat i donarà per Espanya", i va assegurar que treballarà per una Espanya "unida i diversa". També va assegurar que vol un PSOE "modern, transparent, obert i participatiu", i va demanar al partit que comenci a parlar dels problemes dels espanyols i "poc del Partit Socialista". A més, va advertir que "no li tremolarà la mà" a l'hora de fer fora els corruptes del partit.

Sánchez, que va ser proclamat per aclamació dels 3.000 assistents al congrés socialista, va assenyalar que amb aquesta renovació el PSOE ha fet un "pas decisiu" per "canviar Espanya". En aquest sentit, va demanar al partit que "acceleri el pas" perquè els ciutadans necessiten "un partit renovat i dret" que freni la situació en què es troben moltes famílies.

Sánchez va fer una defensa de l'Espanya federal i va citar directament Miquel Iceta i Pere Navarro per assegurar que en els propers anys aniran veient que el seu projecte passa per una Espanya que "unida, diversa i solidària, que protegeixi totes les cultures", però també "una espanya federal".

El nou líder del PSOE va reiterar la seva voluntat d'obrir el partit i recuperar el pols del carrer. Aquest, va recordar, és el missatge dels militants, que diuen que "si el socialisme s'asfixia és perquè es tanca entre quatre parets", i que no es pot canviar Espanya mirant-la "des d'una finestra".

Va instar així mateix a "treballar, treballar i treballar" per l'esquerra que representa el PSOE. "És l'esquerra que vol governar, que no es conforma amb protestar quan governa la dreta i que sap que ens votaran pel que siguem capaços de proposar".