Almenys 130 cadàvers d'homes, dones i nens van ser rescatats a Gaza pels serveis d'emergència durant les tasques de desenrunament realitzades en les primeres nou hores de l'alto el foc humanitari pactat entre el moviment islamista Hamàs i Israel.

Segons el ministeri de Sanitat de Gaza, la xifra de víctimes mortals en l'ofensiva militar hebrea que va començar el dia 8 supera el miler i podria incrementar-se exponencialment, ja que continua la recerca entre les runes de centenars d'edificis destruïts. Així, "en 19 dies de bombardejos i atacs, la xifra de morts ha arribat a 1.030 persones i la de ferits ha superat les 6.000", segons va indicar el ministeri en un comunicat.

Els intensos i constants atacs per terra, mar i aire de l'Exèrcit israelià sobre tota la franja de Gaza, especialment castigada al sud i al nord, no havien permès fins ahir a ambulàncies i membres dels equips mèdics acostar-se a algunes àrees.

El moviment islamista Hamàs i Israel van pactar divendres a la nit una treva humanitària de 12 hores que les dues parts havien respectat a l'hora de tancar l'edició. Els serveis d'emergència van utilitzar aquestes hores per atendre i recuperar víctimes, mentre que la població es va proveir i els esforços diplomàtics per ampliar el cessament d'hostilitats i deixar espai al diàleg van continuar.

La comunitat internacional va pressionar Israel i Hamàs per ampliar l'alto el foc humanitari durant 24 hores renovables i aconseguir com més aviat millor una treva duradora. Així ho van acordar els titulars d'Exteriors dels Estats Units, França, Qatar, Turquia, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i la Unió Europea, en una reunió mantinguda a París per cercar la pau.

"Tots volem obtenir com més aviat millor un alto el foc durador. Un alto el foc negociat que respongui alhora a les necessitats legítimes israelianes en termes de seguretat i a les palestines en termes d'accés i de desenvolupament socioeconòmic", va dir el ministre francès, Laurent Fabius, en nom de la resta de participants.

Aquesta trobada, segons les fonts oficials franceses, es va començar a gestar quan es va constatar el fracàs de la proposta nord-americana, egípcia i de les Nacions Unides per aconseguir una treva de set dies, i encara que estava previst que se celebrés divendres, va haver d'endarrerir-se un dia per qüestions d'agenda i de logística.

La crida d'avui "manté sobre la taula i com a element central" la iniciativa egípcia que entre altres coses demana l'aixecament del bloqueig israelià a la franja.

Noves víctimes

Almenys dotze persones, totes identificades com a civils, van morir i unes 50 van resultar ferides en un bombardeig contra un edifici de tres plantes a la localitat del sud de Khan Yunis, a Gaza, abans de l'inici de la treva.

Moltes ciutats europees -entre les quals Madrid, Londres i París- van viure ahir manifestacions multitudinàries per demanar la fi de l'ofensiva israeliana a Gaza.