Després d'un llarg matí d'intensos bombardejos dels israelians, els habitants de Gaza van aprofitar ahir la decisió del moviment islamista Hamàs de sumar-se a un alto el foc de fins a 24 hores per inundar els carrers i aprovisionar-se abans de celebrar, durant la passada nit o en el dia d'avui, la festa del final del ramadà.

Sobrepassades les dues del migdia d'ahir, els endèmics embussos van tornar a la franja de Gaza i els mercats es van convertir en un bulliciós lloc de pas de diversos homes, dones i nens carregats amb bosses. "No, és exactament igual que l'any passat. No hem pujat els preus. La treva és molt important, perquè si no aconsegueixo vendre durant el dia d'avui tota aquesta mercaderia, la perdré, i perdré també molts diners", explicava ahir a la tarda un estressat comerciant en el mercat central.

Al seu voltant, la vida començava a tenir tints de normalitat a la Franja després de vint dies d'inten?sos bombardejos per terra, mar i aire, que han acabat amb un total de prop de 1.100 víctimes, la gran majoria de les quals eren civils palestins.

D'aquests, més de 800 han perdut la vida en els deu dies que dura la incursió terrestre dels israelians, una acció que ha desencadenat molts combats cos a cos en què ja han mort 43 soldats d'Israel i una xifra desconeguda de milicians. Segons xifres de l'agència de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris, prop d'una quarta part de les víctimes totals són nens, i més de dos centenars són dones i ancians.

L'acusació de Netanyahu

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va acusar el grup islamista Hamàs de violar el seu propi alto el foc, declarat després de la intervenció de l'ONU, mesura sobre la que Israel manté un mutisme oficial. El cap de l'Executiu israelià va afirmar que hi ha hagut "dos cessaments del foc humanitaris en les últimes 48 hores que autoritzem, i Hamas els ha vio?lat". "Ara Hamas diu que vol un cessament del foc i continuen disparant, així que violen fins i tot el seu propi alto el foc".