El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va instar la societat a "desterrar paraules com ara l'independentisme, la pobresa, la desigualtat, el treball precari, l'atur, la decadència institucional i la violència de gènere". També va dir, sobre Catalunya, que el federalisme és "l'única via possible, ja que garanteix la unió de tots els pobles d'Espanya".

Sánchez va proclamar que els socialistes estan "de nou aixecats i en marxa per canviar Espanya una vegada més", i va assegurar que avui és un "mal dia" per als que volen que el seu partit estigui "feble", perquè surten del seu congrés "més forts i units", i va afegir que "avui és un mal dia per a la dreta espanyola, per als que volen imposar la seva moral i erosionar l'Estat del benestar, per als dels sobres plens i les consciències buides, per als tramposos que s'emboliquen en banderes d'Espanya però s'emporten el diners a paradisos fiscals", va dir en la clausura del congrés federal extraordinari que l'ha ratificat en el càrrec.

En una intervenció d'una hora, Sánchez va remarcar que el seu repte és guanyar les pròximes eleccions, "ho hem fet dues vegades i estem en marxa per fer-ho una tercera", va dir amb un projecte "alternatiu" al PP i dirigit a una "classe mitjana i treballadora que se sent desemparada" en un país "fastiguejat, indignat i ferit". Castejón va dir que "el repte és donar a Espanya un camí diferent del que ofereix la dreta", va assenyalar, després de recalcar que el seu sempre ha estat el partit "del canvi", el qual "uneix voluntats" i el que "transforma voluntats en fets".

Com a discurs de possible candidat a presidir el Govern, Sán-chez va defensar que cal emprendre una "segona transició econòmica, en defensa de la classe mitjana i treballadora", i va cridar a posar en peu una "alternativa econòmica socialista", que garanteixi l'Estat del benestar. Amb multitud d'esments als líders territorials, als expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero i al seu predecessor, Alfredo Pérez Rubalcaba, el nou líder socialista va implicar tot el partit en la tasca de "modernitzar el PSOE i Espanya, i canviar la indignació per la confiança".

Com a secretari general va insistir en la "humilitat" amb què assumeix el càrrec; es va comprometre a ser el secretari general "de tots" els socialistes i els va cridar a "abandonar d'una vegada per sempre els complexos" i a dir "alt i clar" que "en aquest país tot el que ha estat bo ha vingut sempre dels governs del PSOE".

Sánchez va renovar el seu compromís que el primer que faci quan governi el PSOE sigui derogar la reforma laboral; va defensar una Espanya sense "generacions perdudes ni oblidades", i va advocar per defensar els interessos generals davant dels "molts lobbies que en aquest país influeixen en les decisions polítiques dels governs". També va avançar que exigirà a Rajoy al Congrés que expliqui el "malbaratament" d'11.500 milions d'euros que va comportar "malvendre" CatalunyaCaixa al BBVA.