Decepció i enuig són els sentiments majoritaris dels històrics de Convergència Democràtica de Catalunya davant la confessió de Jordi Pujol que la família tenia diners en un paradís fiscal. Tristesa és un altre dels termes que han utilitzat els enquestats per Regió7. Defensen, però, la tasca que ha fet.

Hi ha gent que ho ha donat tot pel país i ara Pujol ens abandona"

Pere Oms confessa que està preocupat i enfadat pel cas Pujol. "A mi particularment em fa la sensació que ho ha fet per protegir la seva família", pensa. Fa responsable dels fets Pujol per no haver regularitzat els diners, però també opina que alguna responsabilitat hi tenen els seus fills un cop van ser majors d'edat. Oms recorda els episodis que Pujol ha narrat més d'una vegada en els quals confessava que primer era Catalunya i després la família. Ara, en canvi, "ell s'immola per protegir la família, i això no m'agrada. Cadascú és responsable del que li toca". Assegura, també, que "hi ha hagut gent que ha donat tot el que ha pogut pel país i ara es pot sentir decebuda perquè, en definitiva, Pujol ens ha abandonat".

S'hauria de crear un partit nou amb un líder sense peus de fang"

Francesc Iglesias, un altre dels històrics, de CDC, admet que "estem tocats". Després de recordar que ha militat més de mitja vida al partit, afirma que Pujol "va crear aquesta criatura i ell l'ha mort". Quan es parla de refundar el partit, Iglesias es demana què vol dir això exactament. Segons la seva opinió potser s'hauria de crear un projecte nou que substituís CDC "amb un lideratge sense peus de fang per poder acabar la feina, amb Artur Mas al capdavant, que ha sigut valent i ha pensat més en el país que en el partit". Considera que "sap greu que això passi en l'actual moment històric. No es pot decebre milers de persones en un moment com aquest". Assegura que "no voldria ser excessivament dur, però s'ha fet molt mal al país, i el país és primer que el partit, i molts hem sacrificat moments familiars".

Estic trist, molta gent ens vam fer de CDC pel lideratge de Pujol"

L'actual gerent de l'Ajuntament de Manresa, amb un llarg historial al partit, Francesc de Puig, explica que "en aquests moments em sento trist. Molta gent de la meva generació ens vam fer de Convergència pel lideratge de Pujol". Assegura que "jo no qüestionaré la feina que ha fet durant tot aquest temps", però que "és un cop molt fort". De Puig creu que fets com aquests perjudiquen la credibilitat de la classe política "quan una immensa majoria són nobles i actuen seguint les regles del joc". En la seva opinió el que hauria de fer Pujol és donar explicacions, i pel que fa al partit creu que "hem de quedar-nos amb allò bo que ens va deixar", i paral·lelament "procurar ser més forts, fer créixer el país i esperar el 9-N com un moment especial".

Seria un error anorrear tot el que ha fet de bo com a President"

El qui va ser cap del Grup de Convergència a l'Ajuntament de Manresa, Josep Vives, explica que "per a mi Pujol era un referent absolut, i això sap molt greu i genera una gran decepció. M'entristeix molt perquè li tinc una estima enorme". Per a Vives, però, "seria un error gravíssim anorrear tot el que ha fet de bo pel país". Creu que CDC "ha d'obrir una nova etapa amb gent jove i un discurs renovat i desacomplexat, perquè sembla que a vegades juguem a la defensiva. Hem de recordar que som el primer partit de Catalunya i, si no tinguéssim el lideratge valent de Mas, l'actual procés seria impossible".

Sempre he estat molt pujolista, i ara estic decebut, dolgut i sorprès"

Sala sempre ha estat "molt pujolista", i ara se sent "decebut, dolgut, i sorprès" per un afer del qual no se'n sap avenir: "potser ja es començava a conèixer, i abans que se sabés per un altre deu haver preferit fer-ho públic ell mateix", si bé això no impedeix "que n'hi ha que estiguem empipats". Sala pensa que això no farà cap bé al partit "en un moment en què ja està de baixa i té diferències amb UDC". Sosté que Pujol "hauria de donar exemple" i renunciar a tots els càrrecs que el vinculen a CDC, i si no, "que l'aparti el partit". Diu que sap greu, "però ha enganyat i, per tant, el partit se n'ha de desvincular".

Ha estat una notícia molt negativa en un moment molt inoportú"

"Ha estat una notícia molt negativa i en un moment molt inoportú". Sosté que "s'havia creat un mite massa enlairat que ara ha caigut", i que tot plegat "moralment" pot fer mal a la política i al partit, si bé confia que els ciutadans "són conscients que és un tema d'índole familiar i no de gestió del partit". Quant a CDC, "ja està mirant endavant, i haurà de trencar amb Pujol si no és ell qui fa abans el pas, cosa que crec que moralment li pertocaria".

Aquest afer no ajuda gens la política en un moment com l'actual"

La notícia li ha causat "molta tristesa, com si això li hagués passat a la meva família, perquè, per a mi, Jordi Pujol era una persona entranyable i propera". Confia que l'expresident doni explicacions "per poder entendre una qüestió per la qual em sento decebuda, trasbalsada i ofesa". A més, "no ajuda gens la política en un moment difícil com l'actual", tot i que espera que no afecti l'evolució de CiU; "crec que el partit ja sap cap on ha de tirar, i això em dóna confiança".

No s'ha d'oblidar tot allò que ha donat el pujolisme al país"

Ha estat una notícia "dolorosa, però imperativament necessària", i pensa que pot afectar CDC negativament, però no a la llarga, ja que el seu programa "és d'una solidesa i esperançadora vigència". El partit té una lliçó negativa per assumir, i "ha de projectar el futur acceptant-la, però sense oblidar tot allò que ha donat el pujolisme al país".

Pujol havia sigut un actiu molt important, m'ha descol·locat"

Joan Solà assegura que aquest afer l'ha "descol·locat". Solà, explica que "tots hem quedat perplexos". La notícia diu que li ha provocat "tristesa per qui havia estat un actiu molt important". Tot i això, remarca que "les noves generacions de CDC ja tenim com a referent actual Mas". Pel que fa a al futur del partit, diu que "ens acotem a les paraules de Josep Rull quan va dir que calia refundar-lo".

És una galleda d'aigua freda a la militància i a tot el país"

"La notícia és sorprenent", i "molta gent s'ha sentit enganyada, però també s'ha de tenir en compte la seva trajectòria", diu l'exalcalde de Bellver i històric de CDC a la Cerdanya Joan Pous. Afirma que sempre ha sigut convergent, no pujolista, i que els fets no afecten el partit sinó que són personals. Assegura que el que és important és el camí cap al sobiranisme.