Felip VI ha decidit adoptar una sèrie de mesures per millorar i renovar la Casa Reial, com sotmetre'n els comptes a una auditoria externa a partir de l'any que ve, preparar un codi de conducta amb principis de bon govern aplicables als seus membres i regular els regals que rep la família reial. Aquesta estarà integrada pels reis anteriors (Joan Carles i Sofia), els actuals i les dues filles d'aquests. Només podran exercir a partir d'ara les seves tasques institucionals, de forma exclusiva. Al seu torn, els membres de l'anomenada "família del rei", que inclou les infantes Helena i Cristina, no percebran cap retribució i només podran assistir a actes institucionals de manera excepcional, i sense remuneració per fer-ho.

Quan només ha passat un mes i nou dies des de la proclamació del monarca, Felip ha pres una sèrie de decisions que la casa del rei presenta com a coherents amb la voluntat de transparència anunciada en el seu discurs davant les Corts, així com amb la nova composició de la família reial. Els seus membres presidiran actes públics per encàrrec del rei Felip VI o per decisió del govern i cobraran per fer-ho.

Les fonts han remarcat que Felip va parlar de "renovació" en el seu discurs de proclamació i d'acord amb aquesta promesa està adoptant unes primeres decisions que van per aquest camí, amb mesures que introdueixen criteris de conducta i pretenen "aclarir" les activitats de la família reial.

"La Casa Reial serà més permeable, estarà més oberta a la societat, demanarà opinions a institucions, experts...", han explicat. Aquestes mesures promogudes pel cap de l'Estat no són exigides per la Llei de Transparència, encara que en algun aspecte poden coincidir amb aquesta norma, com és el cas del nou codi de conducta. El rei vol que aquest codi, amb principis de bon govern semblants als que hi ha en normes semblants per a entitats públiques, estigui aprovat abans de final d'any. De la mateixa manera pretén que abans del 31 de desembre se signi un conveni amb la Intervenció General de l'Estat que permetrà que els comptes de la casa reial siguin sotmesos a una auditoria externa, que es donarà a conèixer juntament amb l'informe anual de comptes.