La Fiscalia Anticorrupció investiga a Oleguer Pujol Ferrusola, fill de l'expresident català Jordi Pujol, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals d'entre 2.000 i 3.000 milions d'euros mitjançant operacions immobiliàries a través d'un entramat societari amb comptes en paradisos fiscals.

Segons que avancen avui diversos mitjans de comunicació, Anticorrupció va obrir ahir una investigació després d'haver rebut un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia sobre diverses operacions immobiliàries a través de companyies controlades per Oleguer Pujol, com Samos, Cuius, Longshore, Drago i Trisola, entre moltes altres, la majoria de les quals amb seu al passeig de la Castellana 30 de Madrid.

Entre les operacions analitzades figuraria la compra de 1.152 sucursals bancàries del banco Santander, així com de la seva ciutat financera a Boadilla del Monte per 2.012 milions d'euros després de rebre un crèdit sindicat liderat pel propi Santander en una operació de lísing a 25 anys.

Els investigadors sospiten que amb aquestes operacions immobiliàries Oleguer Pujol hauria blanquejat sumes milionàries de diners guardats en diversos paradisos fiscals.

La investigació d'Anticorrupció al fill menor de Pujol se suma a la que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz segueix contra el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, i la seva dona, Mercè Gironés, també per un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

El passat 9 d'abril, Ruz va informar en un acte d'un informe de l'Agència Tributària que assenyalava que Jordi Pujol Ferrusola va moure 32,4 milions d'euros en tretze països, entre ells Suïssa, Illes Caiman, Gabon i Liechtenstein, en un total de 118 moviments des de tres bancs entre 2004 i 2012.

El jutge va requerir aquesta informació a Hisenda a petició de la Fiscalia Anticorrupció després que l'exparella de Jordi Pujol Jr. María Victoria Álvarez ratifiqués a l'Audiència Nacional la seva denúncia per descomptat blanqueig de diners contra el fill de l'expresident català, a qui va dir haver vist transportar a Andorra grans quantitats en bitllets de 500 euros.

També està sent investigat per un jutge de Barcelona l'exdiputat Oriol Pujol Ferrusola per un presumpte suborn i tràfic d'influències pel suposat cobrament de diners d'uns empresaris lligats a les ITV a canvi d'afavorir els seus interessos a la Llei de Seguretat Industrial que el Parlament va tramitar en l'any 2008.

En un recent acte, el jutge va ordenar la investigació del patrimoni d'Oriol Pujol i la seva dona, Anna Vidal, per comprovar si van percebre ingressos irregulars aliens a la seva activitat professional, ja siguin financers o patrimonials.

La investigació d'Anticorrupció s'ha obert pocs dies després que el pare, l'expresident Jordi Pujol, reconegués haver tingut una fortuna oculta en paradisos fiscals durant 34 anys.