El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha donat per tancada la fase d'instrucció de part del cas Gürtel, que comprèn el període 1999-2005, per poder portar a judici a 45 imputats, entre els què hi ha l'extresorer del PP Luís Bárcenas. El jutge els acusa de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació de fons públics, frau a l'administració pública, falsedat documental, delictes contra Hisenda, blanqueig de capitals, estafa, apropiació indeguda i associació il·lícita en l'àmbit de la contractació.

La peça separada s'ocupa només dels sis anys de la primera època de la xarxa Gúrtel, i se centra en les operacions de l'entorn de Francisco Correa a Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid, a més d'Estepona.

D'aquests 45 acusats que porta a judici per les suposades adjudicacions il·lícites mitjançant un entramat de societats, 21 se sotmetran a judici només pels fets que recull aquesta peça separada, mentre que 24 més segueixen com a imputats a la causa principal del Gürtel.

Tots ells eren representants polítics o bé familiars. Entre altres, són Correa, Pablo Crespo, José Luis Izquierdo, i els extresorers del PP Ángel Sanchís, Álvaro Lapuerta i Luís Bárcenas, així com la seva dona, Rosalía Iglesias.

Ruz afirma que l'entramat inclou pagament de comissions i regals i un sistema de facturació fals per encobrir aquestes comissions a canvi de la concessió irregular de contractes públics i adjudicacions.

A la seva interlocutòria, el jutge explica que fins ara pensava que el més procedent era mantenir la instrucció en un únic procediment, però després del recorregut que ha seguit la investigació durant aquests anys -en què hi ha hagut diversos instructors, informes pericials aportats, 183 comissions rogatòries a 21 països i incidents de nul·litat- "és ara quan correspon desglossar la causa per impulsar la investigació cap a l'enjudiciament".

També ofereix a més accions als ajuntaments de Majadahonda, Pozuelo i Madrid pels possibles perjudicis que han patit, i posa en coneixement del PP que té dret a personar-se com a partícip a títol lucratiu respecte als fets relacionats amb Jesús Sepúlveda i Guillermo Ortega, que "amb la seva actuació van poder generar un il·lícit benefici per a la formació política xifrat en 236.864 euros".