El secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, va assegurar ahir que evidentment no és el moment oportú per reformar el sistema de finançament autonòmic i va dir que encara no es donen les condicions econòmiques per a això. En una trobada informativa organitzada per El Ágora d'El Economista, Ferre va dir que "no m'imagino cap comunitat autònoma renunciant a una part del seu finançament per donar-la a una altra" i va indicar que una reforma del sistema actual de finançament no és possible en un moment de sortida de la crisi quan l'Estat encara té una càrrega important.

Tanmateix, Ferre es va mostrar optimista sobre l'avanç de la recuperació econòmica i va al·ludir a l'impacte positiu que tindrà la reforma fiscal que aprovarà el Consell de Ministres aquest divendres. En aquest sentit, ha dit que aquesta reforma complirà els compromisos del programa d'estabilitat pressupostària enviat a Brussel·les per la qual cosa no seran necessaris nous ajustos per complir els objectius de dèficit públic establerts.

Així, va afirmar que l'objectiu de dèficit del 5,5% del PIB per al 2014 de totes les administracions "és perfectament assolible i conseguible al calendari". A més, va insistir en la bona recaptació d'ingressos procedents de l'IVA i ha recordat que en termes de comptabilitat nacional fins al maig Hisenda ha recaptat el 6,6% més i només en IVA el 7% més.

Per aquesta raó, Ferre ha assegurat que el projecte de llei de reforma fiscal no preveu una pujada d'aquest impost que "està creixent de forma natural per l'activitat econòmica". "El pes que l'IVA tindrà en els ingressos seguirà creixent i així es dóna sortida al requeriment d'algunes organitzacions internacionals que insisteixen a pujar aquest impost", va recordar, després de ser contundent en asseverar que "ni ara ni en aquesta legislatura" l'Executiu apujaré l'IVA.

Creix el dèficit autonòmic

L'estat va acumular un dèficit en el primer semestre de 26.190 milions d'euros, equivalent al 2,52% del PIB, el 19,1% menys que un any abans, mentre que les comunitats autònomes van acumular fins a maig un desequilibri de 6.220 milions, el 46,04% més que en el mateix període del 2013. Segons les dades difoses ahir pel ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, els ingressos no financers de l'Estat van ser de 59.711 milions, el 6,9% més que el mateix període del 2013. El resultat es deu, principalment, a l'evolució dels ingressos per impostos que s'han incrementat el 7% a l'Estat. També es va publicar que en els cinc primers mesos de l'any les autonomies van tenir un dèficit de 6.220 milions d'euros, el 0,60% del PIB, enfront del 0,42% del mateix període del 2013, fet que suposa un creixement del 46,04%.