El President de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern central, Mariano Rajoy, arriben avui a la seva esperada cita a la Moncloa amb predisposició a dialogar però amb una nul·la possibilitat d'establir cap acord sobre la consulta. Els posicionaments són radicalment oposats: Rajoy no vol ni sentir a parlar de la consulta i per a Mas aquest és el tema de la trobada. Per si la situació no fos prou complexa, la cita d'avui ha quedat marcada en els últims dies pel cas Pujol, l'ombra del qual surarà entremig. A més, s'ha convertit en una arma llancívola, que partidaris i contraris de la consulta utilitzen en les darreres hores per embrutar o salvar la higiene del procés sobiranista. O per carregar contra la federació que lidera el procés i a la qual més està desgastant la travessa: CiU. I la pregunta pendent és si el desvelament del comportament fraudulent de Jordi Pujol i família ha malmès la confiança en el procés.

Per al Govern, el frau de la família Pujol (que amenaça inquietantment de presentar properament nous capítols) no tindrà efecte en el procés. En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, el seu portaveu, Francesc Homs, va considerar ahir un "error de percepció" pensar que la confessió de Jordi Pujol "debilita" el procés sobiranista i el mateix Artur Mas. Hores abans, el President de la Generalitat havia insistit en la mateixa idea: "aquí no s'atura res". "Vull fer notar que el país està per damunt de qualsevol persona, per important que sigui", va remarcar Mas, en una compareixença d'urgència a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat per abordar la renúncia de Pujol als seus privilegis com a expresident (vegeu pàgina següent). El president va subratllar que, malgrat el cas Pujol, Catalunya "va cap endavant" perquè, tot i que pugui haver-hi "debilitats", el país té "moltes fortaleses i un full de ruta que està definit i consensuat amb molta gent".

Malgrat tot, a CDC hi ha el convenciment que Pujol és avui una càrrega enorme. Es parla de "refundació", i l'alcalde de Barcelona i amic personal de l'expresident, Xavier Trias, ja apuntava ahir que "l'ombra que hi havia del pujolisme s'ha acabat i s'obre una nova etapa". "El que ha de fer Jordi Pujol és desaparèixer", va concloure Trias.

Salvant el procés

Des de les files d'ERC, el punt de vista és similar. "CDC ha de fer net", va dir ahir el diputat Oriol Amorós. "Cal posar fi a les pràctiques corruptes que han estat possibles durant aquests 30 anys de règim autonomista i respondre amb la màxima exigència democràtica i moral", va concloure. Per a Amorós, el cas Pujol ha de reforçar la intenció sobiranista, ja que posar fi a la corrupció ha de ser un dels objectius principals per a la creació d'un nou estat català. "Cal que al nou país la separació de poders sigui una realitat", va reblar. Dilluns, la portaveu dels republicans, Anna Simó, havia assegurat que "ERC no tolerarà que hi hagi partits que intentin fer una utilització potinera de casos com el de Pujol contra el procés" sobiranista. "Ni Jordi Pujol mai ha estat Catalunya ni CiU tampoc, no cal confondre les coses". Un argument calcat a l'utilitzat, des del País Basc, pel seu govern. El seu portaveu, Josu Erkoreka, demana que no es confongui un assumpte que afecta l'àmbit de la família Pujol amb la dinàmica política de Catalunya a favor de la consulta i que té "un suport democràtic innegable", atès que gaudeix del suport "àmpliament majoritari" de la societat catalana.

Contra CiU

També per a ICV, el cas Pujol és aliè a l'evolució que pugui tenir el procés. Així ho va deixar clar ahir el diputat Josep Vendrell, per a qui "el procés no ha quedat tocat". "El procés no depèn ni d'una persona, un partit, un govern o una majoria de govern. Sortosament hi ha una majoria de la ciutadania a favor del dret a decidir i la consulta, i és una variable independent de l'afer Pujol", va sentenciar Vendrell, qui, tanmateix, obre immediatament una altra línia argumental: qui es ressent segur de tot plegat és CiU. La CUP aprofundeix en aquest argumentari: "per cada passa en positiu que CiU fa cap a la celebració de la consulta, en fa dues o tres enrere per sumar desprestigi al procés independentista català i d'estafa al poble de Catalunya", va dir ahir el portaveu parlamentari de la formació, Quim Arrufat. "Difícilment ens portaran cap a futurs millors partits com CiU", va afegir.

El líder del PSC, Miquel Iceta, creu que la taca Pujol s'estén més enllà de CiU, i "ha suposat un descrèdit important i un dany a la política, al catalanisme, a la Generalitat i a la societat catalana, que requereix un esforç per aclarir els fets fins al final".

"Efectes devastadors"

Des de les posicions constitucionalistes, la visió és molt diferent. La premsa més inflamada de Madrid ho ha aprofitat per esquitxar tot el procés amb les restes encara calentes del llegat del pujolisme. I el partit del president que avui rep Artur Mas, també. La secretària general del PP, Dolores de Cospedal, ja va recordar dilluns que Pujol és "el precursor i impulsor" de la posició actual de CiU "respecte a l'independentisme i la declaració de sobirania", mentre que la presidenta dels populars madrilenys, Esperanza Aguirre, va criticar un dels crits de guerra sobiranistes, l'"Espanya ens roba", quan, va dir, "els que estaven robant ja s'ha vist molt bé qui eren".

Aquest posicionament és reforçat a Catalunya per la diminuta però publicitada Societat Civil Catalana (SCC), el vicepresident de la qual, Joaquim Coll, ja ha vaticinat que les notícies sobre els fons de Jordi Pujol alteraran el full de ruta del procés i "segurament accelerarà el seu ensorrament". SCC dispara contra CiU i contra tot, i alerta dels "efectes polítics devastadors" sobretot per al partit fundat per Pujol.