El President del Govern, Artur Mas, va anunciar ahir l'acord assolit amb Jordi Pujol perquè renunciï a les prerrogatives d'expresident i també als càrrecs honorífics que mantenia a CDC i a CiU. Divendres passat, abans d'emetre el comunicat en què confessava haver mantingut diners sense regularitzar durant 34 anys, Pujol i Mas ja es van reunir i l'expresident li va mostrar la predisposició a renunciar als càrrecs. Una decisió que no es va prendre fins aquest dilluns, quan els dos líders històrics de CDC es van tornar a trobar. Mas va explicar en una roda de premsa convocada amb urgència que fins divendres l'únic indici que coneixia sobre els diners de Pujol a l'estranger l'havia llegit a la premsa.

"He hagut de prendre decisions tremendament complicades en la meva trajectòria política, però aquesta és la que em colpeix més", va expressar Mas en una roda de premsa al Palau de la Generalitat convocada al tot just mitja hora abans. El President de la Generalitat va afirmar sentir "dolor" per la situació i "compassió" per la figura de qui ha estat el seu "pare polític". Dos sentiments que és conscient que molta gent no compartirà en aquests moments, tot i que està convençut que amb el pas del temps es tornarà a posar en valor el que Pujol va fer per Catalunya durant els 23 anys al capdavant de la Generalitat.

Va ser divendres a les 8 del matí, abans de la reunió extraordinària del Comitè Executiu Nacional de CDC, quan Pujol va explicar a Mas que havia mantingut una herència a l'estranger sense regularitzar. Fins aquell moment, Mas només coneixia el que havia publicat feia algunes setmanes el diari El Mundo sobre els presumptes moviments de diners dels Pujol a Andorra, segons va explicar ell mateix.

D'aquesta manera, Pujol renuncia als càrrecs de president fundador tant a CDC com a CiU -tots dos honorífics- i també a les seves prerrogatives com a expresident de la Generalitat. Això significa que deixarà de percebre el sou vitalici al que tenia dret (el 60% del que cobrés el president del Govern) i també a la seva oficina i personal.