La Fiscalia Anticorrupció ha demanat a la jutge de Barcelona que ha admès la denúncia de Manos Limpias contra l'expresident català Jordi Pujol que remeti una comissió rogatòria a Andorra i a Suïssa per poder determinar l'existència en els dos països de comptes bancaris de la família Pujol.

En un escrit, Anticorrupció també demana la jutge del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona que reclami a Hisenda les declaracions complementàries i especials de l'IRPF i sobre l'impost sobre el patrimoni que hagin presentat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, així com els seus set fills: Jordi, Josep, Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer.

L'expresident català Jordi Pujol va confessar divendres passat, dia 25, que durant els últims 34 anys havia mantingut ocult a l'estranger diners -que no va quantificar- que li va deixar el seu pare com herència, fora del testament, perquè els lliurés a la seva dona i als seus set fills.

L'escrit de la Fiscalia arriba poques hores després que la jutge del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona hagi acordat obrir diligències prèvies davant la denúncia presentada dilluns passat, dia 28, pel sindicat Manos Limpias en contra de l'expresident Jordi Pujol, arran de la seva confessió, així com contra la seva dona, Marta Ferrusola, com còmplice.

Com primeres diligències a practicar, la Fiscalia Anticorrupció proposa a la jutge que expedeixi una comissió rogatòria davant les autoritats competents del Principat d'Andorra i de la Confederació Helvètica perquè portin a terme les gestions oportunes amb les entitats financeres dels dos països "a fi de determinar l'existència de comptes bancaris o instruments financers de qualsevol tipus" a nom de qualsevol dels nou integrants de la família Pujol.

Anticorrupció també planteja que la comissió rogatòria inclogui els comptes o instruments financers sobre els quals Jordi Pujol, Marta Ferrusola i els seus set fills puguin figurar com apoderats o autoritzats o presentin un vincle jurídic de qualsevol naturalesa.

En l'escrit, la Fiscalia també sol·licita a la magistrada que Hisenda faciliti al ministeri públic les declaracions complementàries i/o especials que per l'IRPF o per l'impost sobre el patrimoni hagi presentat l'expresident de la Generalitat, la seva dona i els seus set fills.

Anticorrupció planteja a la jutge que reclami a Hisenda tota la documentació que hagi pogut acompanyar a aquestes declaracions complementàries.

En la denúncia que ha donat peu a aquestes diligències, Manos Limpias acusava l'expresident català Jordi Pujol dels delictes de suborn, malversació, prevaricació, tràfic d'influències, delicte fiscal, falsedat en document públic i blanqueig de capitals, i a la seva dona Marta Ferrusola com còmplice i encobridora.

Manos Limpias demanava en la seva denúncia que s'obrís una investigació arran de la confessió de Pujol i que, entre d'altres diligències, se cités a declarar l'expresident català i la seva dona, i es reclamés a Hisenda que aportés al jutjat les declaracions de renda del matrimoni dels últims cinc anys.

Dels set fills de la família Pujol, dos d'ells estan imputats en causes judicials paral·leles: Jordi Pujol Ferrusola per l'Audiència Nacional, arran de la denúncia de la seva exparella María Victoria Álvarez de que movia diner negre a Andorra; i Oriol Pujol Ferrusola, en el cas de les ITV que instrueix un jutjat de Barcelona, per tràfic d'influències i suborn per suposadament cobrar d'una trama d'empresaris que volien arreglar el mapa de les ITV a Catalunya.