El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha assegurat avui que el Ministeri d'Hisenda no va a incrementar els diners destinats a Catalunya l'any vinent, el que, al reduir-se els ingressos, suposa demanar a aquesta comunitat que retallada en sanitat i educació.

En declaracions als periodistes al terme del Consell de Política Fiscal i Financera, Mas-Colell ha explicat que el resum de la reunió -en la que s'han modificat les condicions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), reduint els interessos- és que Catalunya es queda com en l'any passat.

"L'increment que rebem és més o menys el mateix que el decrement (disminució) de l'objectiu de dèficit, ens quedem igual que aquest any", ha afirmat.

Mas-Colell ha assenyalat que el 2014 Catalunya va tenir ingressos extraordinaris que no es van a repetir i va suprimir una paga extra als funcionaris, un tema que aquest any no ocorrerà, ha aclarit: "El resultat és que se'ns està demanant que reduïm la despesa en serveis públics, en sanitat, en educació i en serveis socials".

El conseller d'Economia ha apuntat que Catalunya no elaborarà un pressupost reduint les partides en sanitat i educació, i ha afegit que avui ha estat "un primer pas" per definir els ingressos de les comunitats per a l'any vinent, i que confia en que hagi "revisions i noves idees".

Ha criticat que Hisenda digui -ho ha fet durant la reunió d'avui, ha explicat Mas-Colell- que Espanya entra "en un període pròsper" en el que "es redueix la despesa pels interessos del deute", i al parell reclami als ciutadans, "en particular als de Catalunya", que es redueixi la despesa en els serveis públics: "Això és un despropòsit que ha de corregir-se".

Mas-Colell ha xifrat en uns 700 milions la quantitat de la qual Catalunya es beneficia per les modificacions dels interessos del FLA, reduïts a l'1 %, però ha criticat que aquests diners s'hagi lligat a una condicionalitat per part del Ministeri d'Hisenda.

Per beneficiar-se de les modificacions d'aquesta línia de finançament s'ha d'"integrar-se en un parell de plataformes centralitzades", ha dit el responsable d'Economia català.

Ha afirmat que Hisenda ha aclarit a Catalunya que pot renunciar aquests 700 milions i quedar-se al marge d'aquestes "plataformes centralitzadores", quelcom que els ha comunicat el Ministeri "amb molta claredat" i no sap, ha dit Mas-Collel, "si amb cert sarcasme".

"Això a casa meva li deien per una certa paraula que no vull repetir ara, és un comportament d'extremada poca elegància", ha sentenciat.