El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha admès avui que el cas Pujol "afecta", encara que no "acaba" amb el "desig molt majoritari" a Catalunya d'una consulta sobre el seu futur polític, anunciada per al 9 de novembre.

"S'equivoca qui cregui o qui pensi que el que ha ocorregut no afecta ni una mica aquest sentit majoritari, jo crec que sí que l'afecta", ha assegurat Duran als passadissos del Congrés abans de presidir la Comissió d'Exteriors.

Duran ha aplaudit que després de la reunió d'ahir entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i de la Generalitat, Artur Mas, s'hagi obert una "porta al diàleg" que "tant de bo" trobi el mecanisme perquè pugui celebrar-se una consulta que, ha insistit, "no equival a independència".

El líder d'Unió ha afegit que sent una "gran consternació i desolació" per la confessió de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que, a més, l'ha sorprès, a l'hora que ha mostrat la seva "tristesa" per "certes reaccions" que ha escoltat a alguns "dels seus".

"Hi ha hagut paraules que no acabo de comprendre", ha afegit Duran qui, a preguntes dels periodistes, no ha volgut concretar a quines declaracions es refereix, encara que ha insistit que són "dels seus", en referència a l'entorn de Pujol i de CDC.

En qualsevol cas, el líder d'Unió ha reivindicat la figura de Pujol de qui avui "tothom renega" i que, ha subratllat "també ha fet coses bones per a Catalunya i per a Espanya".

"No vull rebutjar cap tipus de relació amb Pujol, que l'he tingut, i n'he après moltes coses bones", ha insistit.

Preguntat si aspira a ser "alternativa" al nacionalisme de CDC, el partit d'Artur Mas, Duran ha reconegut que durant la tardor que ve pretén liderar des d'Unió i sumant altres col·lectius una reflexió per recuperar valors cívics en la vida política i la credibilitat perduda per les institucions.

"Unió no fa això des de la perspectiva tacticista o per salvar la pell, sinó perquè crec que això s'ha acabat com s'estava plantejant. No ho fa per ampliar la base d'Unió, és un altre tipus de proposta", ha aclarit.

Duran ha explicat que serà a partir del mes de novembre quan es faci balanç d'aquest procés obert de reflexió quan es decideixi si això dóna peu a una "nova alternativa", encara que no com un "element diferenciador" de CDC.