L'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, va denunciar ahir els Estats Units per proporcionar armament a l'Exèrcit israelià i no fer prou per aturar l'ofensiva contra Gaza. "Estats Units té influència sobre Israel i hauria de fer més per aturar les morts, perquè les parts en conflicte dialoguin", va dir Pillay en roda de premsa, en què va parlar de l'ajuda financera i el lliurament d'armes d'Estats Units a Israel.

El portaveu del Pentàgon, el contraalmirall John Kirby, va confirmar ahir les informacions sobre l'enviament a Israel de més material de guerra des dels Estats Units a petició de les Forces de Defensa israelianes. La venda de munició està establerta per a casos d'emergència en l'anomenat Inventari de Reserves de Munició de Guerra d'Israel, que permet als israelians disposar d'armament de manera urgent.

Entre aquest material hi ha parts necessàries per a llançagranades i peces de morter de 120 mil·límetres, com el que va provocar ahir la mort de 19 persones refugiades en una escola de les Nacions Unides. Pillay va informar d'aquest lliurament de municions i de l'ajuda que els Estats Units presta a Israel per mantenir en funcionament el sistema anti-coets israelià Iron Dome, que protegeix el territori hebreu dels coets llançats des de Gaza.

"Estats Units no només proveeix Israel amb artilleria pesada utilitzada a Gaza, sinó que ha gastat gairebé mil milions de dòlars per protegir contra els coets els civils israelians. Una protecció que no tenen els civils de Gaza", va denunciar Pillay, que va afegir que "recordo als Estats Units que és la seva obligació complir amb la llei internacional en circumstàncies normals però, també ara, la llei humanitària internacional ha de prevaler".

L'Alta Comissionada va posar èmfasi en el fet que Washington no només ajudi incondicionalment Israel en temps de guerra, sinó que també ho faci en temps de pau, en els quals, però, Tel Aviv segueix violant la llei internacional expandint els seus assentaments i mantenint un bloqueig a la Franja de Gaza que és il·legal. "Estats Units també hauria de fer més per posar fi al bloqueig als territoris ocupats. Hauria de fer més per posar fi als assentaments. Recordem que els Estats Units vota en contra tant en el Consell de Drets Humans com en el Consell de Seguretat a totes les resolucions que condemnen el bloqueig i els assentaments", va dir l'alta comissionada.

Pillay es va referir a les desenes de resolucions, informes de relators especials i conclusions de comissions d'investigació internacional en què s'identifiquen flagrants violacions dels drets humans i de la llei internacional per part d'Israel. "Sembla que hi ha un desafiament deliberat d'Israel a no complir les seves obligacions internacionals. No hauríem de permetre aquest tipus d'impunitat. No hauríem de permetre que no s'investiguin ni es persegueixin flagrants violacions".

Pillay va lamentar que Israel no hagi establert cap mecanisme de rendició de comptes i va recordar que on el sistema intern falla s'ha d'aplicar l'internacional. La representant de l'ONU va assenyalar que, segons les últimes dades de què disposa, des que va començar l'ofensiva han mort 1.263 palestins i 59 israelians.

D'altra banda, l'exèrcit israelià ha cridat al servei 16.000 reservistes per unir-se a les tropes actualment desplegades a Gaza i reforçar l'ofensiva, que va entrar en la seva vint-i-quatrena jornada a la Franja. Una portaveu de l'Exèrcit hebreu va confirmar que la crida va ser realitzada i que les forces tenen per missió reforçar i substituir les actuals tropes que es troben sobre el terreny a Gaza.

Almenys 27 palestins van morir ahir i diverses desenes van resultar ferits en la vint-i-quatrena jornada de l'ofensiva israeliana Marge Protector a Gaza, que continuarà fins que Israel resolgui el problema dels túnels, com va manifestar el primer ministre, Benjamín Netanyahu.

Després de la jornada de dimecres d'aquesta setmana, la més sagnant des de l'inici de l'última ofensiva, en la qual van morir 119 palestins i 500 van resultar ferits, avions de combat i tancs israelians van colpejar de nou la franja.

Segons va assenyalar el ministeri de Sanitat a Gaza, les víctimes es van produir en diversos atacs contra la ciutat de Gaza, la de Khan Yunis, i les de Deir Al Balah i Jabalia. Nou periodistes palestins han mort a la franja durant l'operació.