El mes de juliol ha estat fresc i tempestuós a la majoria de comarques catalanes. Les temperatures s'han quedat per sota els valors normals per l'època, d'entre 0,5 i 3,5 graus menys, en molts punts del país. Així mateix, les precipitacions s'han distribuït de forma irregular com a conseqüència del caràcter tempestuós de la pluja, un dels trets més característics del mesos estiuencs, segons ha indicat el Servei Meteorològic. En general, al terç nord s'ha recollit entre 100 i 150 litres per metre quadrat durant el mes de juliol.

El Servei Meteorològic de Catalunya puntualitza que tot i que l'anomalia tèrmica ha estat negativa a gran part del país, el juliol de 1997 va ser en general encara més fred, mentre que ha estat molt semblant al del 2011. No obstant, el juliol d'enguany ha estat el mes plujós a punts de l'Empordà.

Des d'un punt de vista de la dinàmica atmosfèrica, el mes de juliol s'ha caracteritzat per una forta ondulació del corrent en jet (a uns 5.500 m d'altura) i un posicionament d'aquest corrent al sud del que seria habitual per aquestes dates. Aquests dos trets han condicionat la meteorologia del mes. En primer lloc, han inhibit l'entrada de masses càlides procedents de baixes latituds i, per tant, no hi ha hagut grans calorades. En segon lloc, aquesta configuració en altura ha afavorit el pas de diversos sistemes frontals amb aire relativament fred als nivells mitjans de la troposfera.

Finalment, el contrast tèrmic amb els nivells més inferiors ha afavorit la inestabilització de l'atmosfera i l'aparició de tempestes que han deixat quantitats destacades especialment a la meitat nord del país. Hi ha hagut un total de sis episodis de precipitació que han afectat Catalunya al llarg del mes.

Més de 150 litres en alguns indrets

El juliol s'ha caracteritzat per ser molt irregular, tret típic dels mesos estiuencs. Aquesta irregularitat està en relació al fet que tempestes que poden acumular quantitats entre 20 i 30 litres superin amb escreix les exigües mitjanes climàtiques mensuals que caracteritzen el juliol a gran part de Catalunya (fora de l'àmbit del Pirineu i del Prepirineu). D'aquesta manera, el juliol ha estat plujós a una bona part de territori, i fins i tot molt plujós al quadrant nord-est del país, litoral Central, Prepirineu, a l'extrem sud del país i a àmplies zones de la depressió Central. Per contra, ha estat sec al delta de l'Ebre, zones del prelitoral Sud i extrem occidental de les comarques de la Noguera i del Segrià.

El fet que alguns dels xàfecs hagin estat quantiosos i d'especial intensitat és atribuïble al fet que, més enllà dels ruixats de tarda a zones de muntanya típics per l'època, s'hi ha sumat l'efecte del pas de les diferents pertorbacions acompanyades d'aire prou fred als nivells mitjans de la troposfera.

Destaquen les quantitats recollides a Verges (Baix Empordà) amb 168.2 litres, Montesquiu (Osona), 157,3 litres, Espot (Pallars Sobirà), 148,8, Santa Pau (Garrotxa) 147.3, Molló (Ripollès), 141.3, o l'Estartit (Baix Empordà),107,6 litres, on s'ha registrat el juliol més plujós des del 1967.

Temperatures fresques

El mes de juliol ha estat fresc a la major part de Catalunya, especialment a les parts més elevades del Pirineu i alguns punts de la depressió Central. A les parts més elevades del Pirineu el mes es pot qualificar de molt frsc.

En canvi, ha resultat normal a l'Alt Empordà, al litoral Central i a la costa Daurada.

Aquesta anomalia ha estat fruit de la interacció d'un cúmul de factors, com ara la inhibició de les entrades d'aire tropical càlid procedent de baixes latituds com a conseqüència d'una circulació zonal intensificada a les nostres latituds en els nivells mitjans de la troposfera. A més, cal destacar el flux del nord en superfície que ha predominat durant gran part del mes en relació a un posicionament al nord del seu lloc habitual de l'anticicló atlàntic. Un últim factor podria haver estat la manca d'irradiació per la presència de nuvolositat en relació a les pertorbacions que van afectar Catalunya al llarg del mes.

Les temperatures han registrat valors d'entre 0,5 i 3,5 graus menys de l'habitual per l'època. A Boí (Alta Ribagorça) han tingut valors amb 3,4 graus menys, a Certascan (Pallars Sobirà), 3,1 graus per sota i Sausseva (Vall d'Aran), 3 graus menys de l'habitual.