El president del govern, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que la recuperació econòmica és "ferma", "cada vegada més intensa" i "trepitja terreny sòlid", de manera que al setembre s'elevaran les previsions de creixement del PIB i de l'ocupació en 2014.

En la roda de premsa de balanç després del Consell de Ministres que va aprovar el projecte de reforma fiscal, Rajoy va dedicar bona part de la seva intervenció a glossar els èxits econòmics del Govern i va assegurar que ara els espanyols tenen un "fonamentat dret a l'esperança". Ara "les coses van millor del que es preveia", i "avui creixem amb força gràcies a la competitivitat de l'economia", va defensar Rajoy, per a qui a més aquest creixement és "sa" i "diversificat". A preguntes posteriors dels periodistes sobre la previsió de pujada del PIB, el cap de l'Executiu va especificar que "en cap cas" es va farà una estimació que superi el 1,5% el 2014 (xifra que va avançar el ministre d'Economia, Luis de Guindos), però sí que es millorarà l'actual 1,2%, que segons el parer de Rajoy "s'ha quedat curt".

D'aquesta manera el Govern anirà en la línia dels organismes estatals i internacionals que han millorat en els últims temps el càlcul del creixement de l'economia espanyola aquest any i el que ve (del 1,2% per a aquest any i al 1,6% per al 2015 l'FMI; a l'1,3% per al 2014 i del 2% per al 2015 el Banc d'Espanya, per exemple).

El Govern ja va elevar les previsions de PIB per al 2014 del 0,7 a l'1% al setembre de 2013, i de l'1 al 1,2% actual el passat mes d'abril, ha recordat Rajoy. Quant a l'ocupació, les actuals estimacions oficials, que també milloraran, són d'una taxa d'atur del 24,9% de la població activa per al 2014. Referent a això, Rajoy va assenyalar que "mai s'havia traslladat (a l'ocupació) el creixement econòmic de manera més directa com ara", cosa que ha atribuït a les reformes estructurals.

També va confiar que les dades d'atur registrat i afiliació a la Seguretat Social de juliol, que es donaran a conèixer en la primera setmana d'agost, mostrin la "mateixa bona direcció" que els dels últims mesos. Per a Rajoy, Espanya "ha experimentat un gir de 180 graus", ja que en començar la legislatura l'atur creixia a un ritme del 12% i, segons les dades de l'última Enquesta de Població Activa (EPA), actualment cau a un ritme del 7%. En tot cas per conèixer les noves previsions de PIB i ocupació s'ha d'esperar a l'última quinzena del mes de setembre, quan com estableix l'ordenament jurídic es presentarà el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per l'any vinent. Rajoy es va remetre a quan va dir que el 2012 seria l'any de l'ajust, 2013 el de les reformes i 2014 el de la recuperació i ha posat èmfasi que aquest pronòstic s'ha confirmat en el primer semestre del 2014 "de manera inapel·lable". Així, el país ha recuperat la confiança que havia perdut en els mercats i, amb accions com començar a tornar el rescat bancari abans del previst, ha demostrat que "és viable" i compleix amb els seus compromisos.

D'altra banda, la reforma fiscal, aprovada ahir pel Consell de Ministres, mobilitzarà 9.000 milions per als contribuents i farà possible un creixement addicional del PIB del 0,55 %, segons el Govern, que va introduir algunes novetats respecte a l'esborrany en atendre peticions de diferents col·lectius. Una de les novetats busca incentivar els plans de pensions com a complement a la prestació de jubilació: es podrà disposar de les aportacions als plans de pensions quan compleixin 10 anys d'antiguitat i no només en casos extrems, com a malaltia greu o desocupació de llarga durada.