La missió internacional que treballa en el lloc de l'est d'Ucraïna on el passat 17 de juliol es va estavellar l'avió de les línies aèries malàisies treballarà de moment sense armes, malgrat la "inestable" situació de seguretat sobre el terreny, va assegurar ahir el primer ministre holandès, Mark Rutte.

Rutte va explicar que la missió compta actualment a Ucraïna amb 332 membres, d'Holanda i Austràlia, i dijous es van incorporar 68 investigadors de Malàisia, un equip que s'incrementarà gradualment.

Holanda preveu enviar a curt termini altres 60 experts forenses i 60 agents de la Policia Militar, després que el Parlament ucraïnès ratifiqués dijous l'acord assolit per desplegar una missió policial internacional que s'encarregaria de garantir la seguretat dels investigadors en el lloc de la tragèdia. L'acord estipula que la missió estarà composta per no més de 700 efectius armats d'Holanda, Austràlia i Malàisia, i el seu mandat conclourà quan acabi la investigació de la catàstrofe aèria.

El personal pot portar armament i "recórrer a la força en defensa pròpia i en el compliment de les activitats previstes en l'acord", diu el document.

No obstant això, Rutte va afirmar que els responsables de la missió volen seguir treballant per ara "sense armes". ahir un equip de 70 experts holandesos i australians va accedir per primera vegada al lloc on es va estavellar el 17 de juliol el Boeing de Malàisia Airlines amb 298 passatgers a bord, presumptament després de ser derrocat per un míssil llançat des de territori prorús. El cap de la missió de repatriació dels cossos, Pieter-Jaap Aalbersberg, va explicar en un comunicat difós que l'equip va salvar alguns restes humanes al lloc del sinistre i pertinences personals de l'àrea.