Les autoritats israelianes sospesen una intensificació de la seva campanya militar a Gaza arran de la suposada captura d'un soldat hebreu per milícies palestines durant un alto el foc humanitari que les dues parts es van acusar d'haver violat. El gabinet de seguretat israelià es va reunir a Tel Aviv per analitzar les repercussions de la caiguda en mans enemigues del soldat, entre elles si redefineix l'operació i s'inclouen nous objectius, o si per contra s'entén com una conseqüència inevitable del conflicte armat i segueix endavant la missió centrada a destruir la capacitat ofensiva de Hamàs i els seus túnels.

"Hamàs i altres organitzacions terroristes a la Franja de Gaza pagaran les conseqüències dels seus actes", va assegurar el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, al secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, en una conversa telefònica. Netanyahu va traslladar a Kerry la queixa que malgrat els compromisos adquirits per Hamàs i altres faccions davant l'ONU que complirien la treva, aquesta ha estat vulnerada "de manera grollera" per la part palestina, a la qual va acusar d'haver atacat els soldats després de la seva entrada en vigor.

Tropes israelianes van ser atacades una hora després de l'entrada en vigor de l'alto el foc humanitari de 72 hores acceptat per les parts en conflicte. Milicians palestins van sortir d'un túnel i van atacar per sorpresa els soldats al sud de Gaza, assalt en el qual un dels atacants va detonar un cinturó explosiu i va matar dos uniformats, segons l'Exèrcit hebreu, que es va referir a les sospites de la captura d'un tercer, identificat com Hadar Goldin, de 23 anys, membre de la Brigada Givati i de la població de Kfar Saba.

El seu pare, Simja Goldin, va assegurar que confia que l'ofensiva no conclogui i "s'aixequi cada pedra de Gaza" fins que aconsegueixin portar de tornada a casa el seu fill. Hamàs va negar tenir coneixement del segrest del soldat, i diversos dirigents, entre ells el membre del buró polític de Hamàs al Líban Osama Hamdán, van acusar Israel d'utilitzar la suposada captura del soldat per "justificar les seves agressions contra el poble palestí".

Així mateix, representants palestins van denunciar que Israel va cometre la primera vulneració de l'alto el foc pactat. El portaveu del Ministeri de Sanitat a Gaza, Ashraf al Qedra, va assenyalar que la primera violació es va produir per part de forces israelianes que van atacar a primera hora del dia la localitat de Rafah, al sud de Gaza, on inicialment es van registrar sis ferits, xifra que va augmentar amb nous bombardejos.

Jornada amb 70 morts

Posteriorment, la mateixa font va informar que durant la jornada prop de 70 persones van morir per foc intens de blindats i caces israelians contra aquesta ciutat i altres punts de Gaza, el que eleva per damunt de 1.500 la xifra global de morts, mentre que els ferits sumen 8.600 ferits des que va començar l'ofensiva israeliana el 8 de juliol. El Senat dels EUA va aprovar per unanimitat concedir al Departament de Defensa uns fons suplementaris per valor de 225 milions de dòlars per finançar l'escut antimíssils d'Israel. Per part seva, el president nord-americà, Barack Obama, va acusar Hamàs de trencar l'alto el foc "minuts després" del seu inici, així com va exigir l'alliberament del soldat israelià "segrestat".