El cap del govern, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que la posició que va transmetre al President català, Artur Mas, és "llei, sí, però diàleg, també", i que ell li va assegurar que no faria "res il·legal" en relació amb la consulta sobiranista. "Només sé que Mas em va dir que ell no farà res que sigui il·legal. Crec que això seria una decisió molt assenyada. Espero que això és el que es produeixi", va assenyalar Rajoy en el balanç que va oferir en roda de premsa al palau de la Moncloa.

Després de qualificar la reunió d'aquesta setmana amb Mas d'"educada i respectuosa", el president del govern va explicar que li va recordar la seva posició sobre la consulta sobiranista convocada per al 9 de novembre i que té el suport de "moltes forces polítiques, particularment del PSOE, la segona força política d'Espanya". "El President del Govern, com tots, té l'obligació de complir la llei, i això és il·legal, perquè, a més, és molt perjudicial per a tots els espanyols, per als espanyols que viuen a Catalunya i per als espanyols que viuen en altres llocs", va afegir.

El cap de l'executiu va assegurar que, en aquest assumpte, està "tranquil" perquè té la tranquil·litat que sap el que ha de fer. "Tranquil ho he estat sempre, entre les obligacions que tinc hi ha la de no perdre mai els nervis ni la tranquil·litat, crec que no ho faig habitualment, seria dolent per a Espanya i crec que no passarà", va dir.

"És probable que hi hagi algunes dificultats, però crec que les coses tornaran al seu curs", va respondre en ser preguntat per si és optimista amb vista a una solució en el debat sobiranista. També, i preguntat per si veu en risc la unitat d'Espanya, Rajoy va dir: "crec que no". Va explicar que el President català li va lliurar un document amb 23 temes relacionats amb els principals problemes dels catalans, com el finançament i les infrastructures.

"Li vaig dir que la meva prioritat és crear ocupació amb la celeritat més gran possible i que la prioritat era seguir intentant que les comunitats autònomes, algunes que no estan bé, puguin mantenir els seus serveis públics", va asseverar Mariano Rajoy. Va recordar el bon funcionament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i del pagament a proveïdors i va dir que se seguirà treballant en aquesta direcció. "A partir d'aquí atendrem les demandes que facin els governants, presidents de comunitats i alcaldes, en la mesura que les possibilitats pressupostàriament ens permetin", va dir.

El president espanyol va assegurar que estudiarà el document amb les propostes que li va lliurar el seu homòleg català perquè és la seva "obligació" i que faria el mateix amb qualsevol text que li donessin altres presidents autonòmics.