L'ofensiva israeliana a Gaza sembla arribar a la seva fi després de la decisió del govern d'Israel de no negociar un alto el foc amb el moviment islamista palestí Hamàs i retirar-se unilateralment.

Mentre, el nombre de morts a la franja va créixer ahir fins als 1.674 des del començament de la intervenció militar.

"No hi ha cap raó per parlar d'un alto el foc amb aquesta organització (Hamàs), ho hem intentat en sis ocasions i no ha sortit gens", va afirmar el ministre israelià d'Assumptes Estratègics, Yuval Steinintz, en confirmar que el seu país ha decidit posar fi a l'ofensiva sense arribar a un acord amb les milícies palestines.

Steinitz va reconèixer que el gabinet per a assumptes de seguretat va analitzar el divendres el dilema de si Israel havia de seguir endavant amb l'ofensiva fins a derrotar a Hamàs, negociar un alto el foc a través d'Egipte o adoptar una política unilateral.

"No els premiarem amb un acord", va dir ahir una font de l'oficina del primer ministre en descartar un possible pacte intervingut per Egipte que pugui contemplar l'aixecament del bloqueig israelià de set anys a la franja, un assoliment que Hamàs vol presentar al seu poble com a contrapartida pel sever sofriment i danys que ha causat aquesta guerra de vint-i-sis dies.

En la jornada d'ahir, almenys seixanta palestins més van morir en els bombardejos israelians per terra, mar i aire, va dir Ashraf al-Qidra, portaveu del ministeri de Sanitat a la franja.

Entre les últimes víctimes hi ha quatre palestins, tres d'ells menors, que van morir en un atac aeri contra una casa en el camp de refugiats de Nuseirat, al centre de la franja, i altres tres a la ciutat de Rafah (a la frontera amb Egipte), assetjada per l'exèrcit israelià per buscar al soldat desaparegut el divendres en un atac en el qual van morir altres dos militars.

Amb els d'ahir, s'eleven a 1.674, dos terços d'ells civils, els palestins morts des que el passat 8 de juliol Israel va engegar l'operació "Marge protector", i els ferits són gairebé 9.000, segons el portaveu.

A Israel, els morts superen els 60, la immensa majoria militars que participaven en l'operació terrestre.

El primer signe de la decisió israeliana ha estat l'autorització de l'Exèrcit perquè milers de residents de la ciutat de Beit Lahia, al nord de la franja, tornin a casa seva.

Testimonis palestins van assegurar també que files senceres de tancs i blindats israelians es replegaven d'aquesta zona cap a la frontera, informació que va ser confirmada per periodistes israelians a la zona.

"El compte enrere ha començat, no sabem si portarà hores o dies, però això sembla que ha acabat", coincidien a assenyalar aquesta tarda diversos corresponsals militars locals.