L

'arribada dels Pujol a la Tor de Querol, a l'Alta Cerdanya, es va produir en ple boom immobiliari. Fa prop de catorze anys. A la casa no hi vivia ningú quan la va comprar Josep Pujol, el tercer fill de l'expresident. La va arreglar per convertir-la en l'espai ideal per passar-hi les vacances i els caps de setmana. L'immoble no passa desapercebut als visitants. L'elegància de l'espai fa que involuntàriament els ulls s'hi fixin. És una de les propietats de la família que la policia està investigant. Sospiten que podria ser un regal a canvi de concessions públiques. La casa que Oriol Pujol té a Urús -a la part catalana de la Cerdanya?- també està sota sospita, segons ha revelat la Cadena SER. Les propietats de la família a la comarca no s'acaben aquí. La darrera imatge pública de Jordi Pujol, i que va difondre dissabte La Vanguardia, està feta a la propietat que té la família a Bolvir. Són les inversions immobiliàries dels Pujol a la Cerdanya.

Fa gairebé tres lustres, la família que tenia l'immoble a la Tor de Querol, els Romantxo, van vendre la casa al fill de l'expresident. Ho explica a Regió7 un parent proper als antics propietaris. "Van estar molt contents de vendre-la als Pujol. Estaven buscant algú amb un alt poder adquisitiu perquè la casa no quedés abandonada. Volien que el nou propietari se la fes seva i la cuidessin. I així va ser. Van fer reformes per convertir l'immoble en un espai confortable", recorda. Els antics propietaris actualment viuen a Marsella, però són membres d'una família molt coneguda a la zona. La casa es va construir després de la I Guerra Mundial, als voltants del 1920. Es tracta d'una casa d'un estil diferent a la resta d'edificacions del municipi francès. "És d'una tipologia que recorda una mica a les que hi ha a Alsàcia", indica.

La inversió a la Cerdanya francesa va arribar en ple boom. El mateix parent dels Romantxo, diu que en aquella època de febre inversora, hi ha havia persones amb poder adquisitiu que van començar a comprar propietats més enllà de la frontera. Les informacions que ha difós la Cadena SER indiquen que la casa de la Tor de Querol estan en nom de M.T TAHAT SL, una empresa investigada per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) i de la qual Josep Pujol és soci. "Aparentment sembla ser una societat patrimonial dedicada a la tinença de participacions de terceres com pot ser GENERAL LAB, en la qual els membres de la família Sumarroca exer?cien titulació directa", assenyala la Policia.

Aquest habitatge està situat en el mateix municipi on Jordi Pujol Ferrussola té una segona residència. Precisament, és en aquest habitatge on s'ha refugiat Jordi Pujol després de confessar haver amagat a Hisenda l'herència a l'estranger del seu pare.

La segona casa sota sospita és a Urús. La finca està dividida en dues parts, una propietat d'Oriol Pujol i l'altra, de Sergi Alsina, excompany de feina de la dona de Pujol, i també implicat en el cas de les ITV.

L'empresa que va vendre la finca és Teyco, controlada per la família Sumarroca, molt vinculada a la família Pujol, segons recorda la mateixa policia. Els autors de l'informe policial apunten també "la quantitat de concessions que l'administració catalana li ha atorgat en els últims anys".

En aquest sentit, constaten que de 2002 a 2014 va obtenir de la Generalitat adjudicacions per valor de més de 5,6 milions d'euros, i que els negocis de la família Sumarroca tenen "forts ingressos provinents del sector públic".

Les inversions dels Pujol no acaben aquí. La darrera imatge feta pública de l'expresident és de la casa que té la família a Bolvir. Tot i això, costa veure'ls. Els veïns de la Tor de Querol deien no haver vist moviment des de feia dies.