ICV està decidida a impulsar una comissió d'investigació al Parlament que se centri en el frau fiscal i amb l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, a l'epicentre. En una entrevista a l'ACN, la coordinadora nacional del partit, Dolors Camats, avança que després d'escoltar Pujol al Parlament (confia que la primera setmana de setembre), buscaran complicitats per crear un comissió que investigui els diners que, més enllà de l'herència familiar, els Pujol podrien haver aconseguit aprofitant-se del càrrec del cap de família. També volen incloure els mecanismes que van fallar perquè un evasor fiscal fos president durant 23 anys i reclamaran que s'hi afegeixin altres casos sonats de frau fiscal.

La comissió d'investigació que proposen els ecosocialistes va més enllà de la que vol impulsar el PPC, que se circumscriu a la família Pujol. La confessió de Pujol és el detonant, però des d'ICV es vol ampliar la investigació a d'altres casos "coneguts" de frau i també als mecanismes legals que han fallat a l'hora de detectar-los. "El que més m'amoïna és com pot un evasor fiscal durant 34 anys ser president de la Generalitat", indica Camats. Segons ella, si es crea una comissió no es pot circumscriure únicament als Pujol' sinó que ha d'incidir sobre les "esquerdes" del sistema que permeten l'evasió fiscal.

Els ecosocialistes són conscients que necessitaran el suport de la majoria de la cambra per aconseguir una comissió d'aquestes característiques. Si s'uneixen tres grups parlamentaris poden forçar la creació d'una comissió d'investigació a l'any i recentment els set grups de la cambra van fer servir la seva signatura per impulsar la del 'cas Spanair'. Sense possibilitat de fer-ho automàticament, a ICV -i a qualsevol altre grup que ho desitgi- només li queda la via ordinària. Ha d'aconseguir el suport d'almenys un grup -ja han parlat amb la CUP- i la decisió final la prendrà el Ple del Parlament, que hauria de donar suport a la proposició per majoria.

"Si impulsem una comissió d'investigació haurem de saber què passa amb el frau fiscal a casa nostra", subratlla. Els diners no regularitzats durant 34 anys de l'expresident Pujol serien l'epicentre d'aquesta investigació parlamentària en la que també s'analitzarien els mecanismes que han fallat perquè aquesta situació hagi estat possible. "Com pot ser que el 'cas Pujol' surti d'una confessió? Aquesta fortuna a l'estranger és només fruit d'una herència o s'ha anat engreixant amb diners públics?", es pregunta la líder ecosocialista.

ICV esperarà a escoltar les explicacions que doni Pujol al Parlament abans de prendre cap altra decisió. Camats no s'imagina iniciar el nou curs polític sense que l'expresident hagi comparegut. Pujol no estaria obligat a comparèixer-hi, però sí que s'hi veuria forçat a fer-ho en cas que es tractés d'una comissió d'investigació.