Almenys deu palestins van morit ahir a Rafah, al sud de Gaza, en un nou bombardeig a una escola de l'ONU per a refugiats palestins. Segons Ashraf al-Qidra, portaveu del ministeri de Sanitat a Gaza, avions de guerra israelians van atacar el complex i desenes de persones que hi havia a l'immoble van resultar ferides. Portaveus de l'exèrcit israelià afirmaven ahir que encara no tenien informació del succés i que estava sent investigat. L'ONU va condemnar durament l'atac i va exigir una ràpida investigació i que els responsables responguin davant la justícia. "És un ultratge moral i un acte criminal", denunciava el secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, en un comunicat en què es referia al succés com "una altra greu violació de la llei humanitària internacional" i reiterava que l'ONU ha informat repetidament Israel de l'ubicació d'aquestes instal·lacions per a refugiats.

L'atac d'ahir es va produir només dos dies després de la ruptura de l'última treva acordada per israelians i palestins. L'escola en qüestió albergava unes 3.000 persones, fet que explica l'alt nombre de víctimes. Durant la jornada d'ahir, almenys 54 palestins van morir en successius atacs israelians a la franja de Gaza, elevant el balanç total de víctimes des del 8 de juliol a 1.766 morts i 9.500 ferits, dos terços dels quals són civils, segons dades del Ministeri de Sanitat a la Franja.

Demandes palestines

Una delegació de set membres de Hamàs va arribar ahir al Caire per unir-se a la de la facció islamista palestina Al-gihad que va arribar dissabte a la capital. Ambdos grups participaran a les converses amb els mediadors egipcis per negociar una treva. De fet, ahir a la tarda les faccions palestines que componen la missió negociadora van acordar un document amb les seves principals demandes que lliuraran als mediadors egipcis. Les reivindicacions del text se centren principalment en l'alto el foc, la retirada de les forces israelianes de Gaza, el desbloqueig de la franja i l'alliberament de presos. A més, insisteix en la necessitat que es compleixi el pacte signat amb Israel el 2011 per l'intercanvi de presos palestins pel soldat israelià Guilad Shalit. El cap de la delegació de Hamàs Azam al-Ahmad, assegurava ahir que després del fracàs de la conferència de París -a la qual no van participar representants palestins-, "totes els faccions palestines s'han adonat que la solució està en la iniciativa d'Egipte".

Segons el dirigent palestí, cap representant israelià acudirà a la capital egípcia per participar en les converses amb mediadors egipcis per la mort de dos soldats israelians en un atac perpetrat per milícies palestines divendres. Malgrat que en un principi estava prevista la seva participació, en les últimes hores sembla esvair-se la possibilitat que Israel enviï una delegació al Caire. L'exèrcit israelià va confirmar ahir la mort en combat del soldat Hadar Goldin de 23 anys, desaparegut a la franja de Gaza. L'exèrcit israelià assegura que Goldin va morir a Gaza divendres a causa dels trets perpetrats per un comando palestí i que la seva mort va ser confirmada per les proves forenses recollides en l'escenari de la lluita.

Crims de guerra

Israel tampoc no es vol quedar de braços plegats davant les acusacions de l'ONU. Així, l'exèrcit israelià ha establert un equip per recopilar informació i proves sobre la contesa que manté contra Hamàs a Gaza, per contrarestar eventuals acusacions de crims de guerra. L'equip recollirà proves que testimonien l'ús de població civil com a escuts humans per part de les faccions armades palestines i Israel ja ha rebutjat les acusacions que les víctimes del camp de refugiats de Shati o de l'hospital de Shifa hagin estat per foc israelià.