Un fort terratrèmol de 6,5 graus en l'escala oberta de Richter va afectar ahir a una zona remota de la província de Yunnan, al sud-oest xinès, i va deixar 221 morts, més de cent desapareguts i uns 1.400 ferits. El terratrèmol, el pitjor que pateix Yunnan a 14 anys, es va produir a les 2/4 de 5 de la tarda en hora local, amb l'hipocentre a uns 12 quilòmetres de profunditat i l'epicentre al comtat de Ludian, un territori que té 439.000 habitants i que pertany a la ciutat de Zhaotong.

La zona afectada pel sisme és pel que sembla una àrea allunyada i exclusivament agrícola, amb habitatges vulnerables i d'antiga construcció. El sisme es va arribar a sentir en altres zones, com les ciutats de Kunming, la capital provincial, o Chongqing, Leshan i Chengdu, a la província veïna de Sichuan, segons mitjans locals.

Les autoritats han enviat 2.500 militars i més de 700 policies i bombers que formen equips de rescat, amb els quals treballen també una dotzena de gossos que tracten de trobar supervivents entre la runa tot i la pluja que cau en Ludian i que dificulta la tasca .

A més, l'executiu ha transportat 2.000 tendes de campanya, 3.000 llits plegables, 3.000 mantes i 3.000 abrics a la regió, més altres productes bàsics que ha portat la Creu Roja de la Xina. La majoria de morts i ferits es van produir al comtat on es va situar l'epicentre, on es busca als més de cent desapareguts, però també es van registrar morts al comtat veí de Qiaojia i Huize.

Segons dades de les autoritats, més de 12.000 cases es van esfondrar pel sisme i unes 30.000 es van veure danyades, sobretot aquelles de vella construcció i moltes residencials. Al comtat de Ludian, els serveis de comunicacions i electricitat han estat restablerts després d'estar tot el dia tallats, mentre que el transport ja ha pogut ser restablert en aquest comtat i en les connexions amb altres.

No obstant això, la carretera que arriba fins al llogaret on es va registrar l'epicentre, al comtat de Ludian, segueix tallada, encara danyada per un corriment de terres anterior al sisme d'avui.

A les fotografies que els testimonis han començat a publicar a Internet s'aprecien habitatges derruïdes i carrers sense asfaltar sepultades per restes de parets i vehicles destrossats, a més de murs foradats.