El primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, va assegurar ahir que la campanya a la Franja de Gaza continuarà, i que el que està a punt d'acabar són les operacions per desmantellar els túnels creats per les milícies palestines.

"Aquesta operació acabarà només quan la calma i la seguretat es restableixin per als ciutadans d'Israel durant un llarg període", va afegir el cap de l'Executiu israelià.

L'ofensiva hebrea a Gaza, activa des de fa quatre setmanes, va continuar durant la jornada d'ahir amb menor intensitat que en dies precedents i enmig d'informacions que apunten a un possible alto el foc, en paral·lel a l'augment de la tensió a Jerusalem.

Durant la jornada d'ahir va continuar el degoteig de víctimes com a conseqüència dels atacs israelians a la franja palestina, que ja registra 1.865 morts i 9.400 ferits, en la seva majoria civils, des de l'inici de l'ofensiva militar israeliana Marge Protector, el passat 8 de juliol.

Segons va assenyalar el Ministeri de Sanitat a Gaza, un total de 18 palestins van morir en atacs de l'Exèrcit hebreu en diferents punts de l'enclavament, als quals s'hi sumen 32 cadàvers que van ser rescatats d'entre les runes d'immobles destruïts en els bombardejos. Entre els morts hi ha una nena, que va perdre la vida quan un míssil va impactar contra l'habitatge de la seva família situat al camp de refugiats de Shati, en el marc d'un succés en el qual van quedar ferides altres 30 persones.

Aquest atac, segons va denunciar Ashraf al Qedra, portaveu de Sanitat, es va produir tan sols uns minuts després de les deu del matí hora local, quan Israel va anunciar que suspenia les seves activitats ofensives a la franja durant set hores. L'alto el foc tenia com a objectiu permetre a la població de Gaza aprovisionar-se i tornar a les seves llars, encara que l'exèrcit israelià en va excloure la ciutat meridional de Rafah.

La violència va tornar a aparèixer a Jerusalem, on en el lapse de tres hores dos successos a diferents punts de la ciutat van acabar amb un mort i diversos ferits, i en almenys un dels casos es confirma que l'autor va ser un palestí. La Policia no descarta que es tracti d'un atemptat que respongui a un mòbil polític.

La delegació negociadora palestina va romandre al Caire a l'espera que Israel accepti un alto el foc permanent, si bé aquest país de moment ignora aquesta petició i continua amb els seus bombardejos sobre la franja de Gaza.

D'altra banda, el govern espanyol va anunciar que ha paralitzat l'exportació d'armament amb destí a Israel. L'any 2013, l'estat espanyol va vendre a Israel material bèl·lic per un valor de l'entorn de cinc milions d'euros.