El PP augmenta el seu avantatge amb el PSOE fins als 8,8 punts perquè obté el 30 % d'estimació de vot davant del 21,2 % del PSOE, que cau cinc punts, mentre que Podem irromp com a tercera força política amb el 15,3 % dels sufragis, segons l'últim baròmetre del CIS.

El sondeig, elaborat entre l'1 i el 7 de juliol, uns dies abans que Pedro Sánchez fos elegit nou líder del PSOE, reflecteix que els dos principals partits perden suports, encara que especialment el PSOE, que cau del 26,2 % del baròmetre d'abril al 21,2 al juliol.

La caiguda del PSOE permet al PP augmentar el seu avantatge respecte als socialistes, tot i que el seu suport electoral també baixa 1,9 punts. El retrocés de PP i PSOE és especialment agut en la intenció directa de vot ?-sense l'estimació del CIS- de manera que el PSOE queda fins i tot per darrere de Podem -1,9 davant 10,6- i el PP menys d'un punt per sobre del partit que lidera Pablo Iglesias.

La irrupció de Podem provoca la caiguda de pràcticament tots els partits i desbanca IU com a tercera formació política a suport ciutadà, que perd 2,7 punts fins al 8,2% en estimació de vot. UPyD també redueix els seus suports, fins al 5,9 % davant del 8,9 del baròmetre d'abril. Amaiur, que cau tres dècimes -1,0-, el PNB que també obté l'1 % dels suports -una dècima menys- i el BNG, que es queda en el 0,5 %, en caure també una dècima.

Per contra, ERC puja amb intensitat, i passa del 2,5 % dels vots d'abril al 3,3 al juliol, com Ciutadans, que entra per primera vegada en l'enquesta, amb el 0,9 % dels sufragis i supera així CiU, que perd una dècima i baixa fins al 2,9%.

Valoració dels polítics

Quant a la valoració dels líders polítics es repeteix la tònica de les últimes enquestes i no aprova cap ministre, ni líder polític nacional.

Soraya Sáenz de Santamaría segueix sent la ministra més ben valorada, amb un 2,75 sobre deu, i el pitjor repeteix José Ignacio Wert, que es queda amb un 1,37.

La portaveu de Geroa Bai al Congrés, Uxue Barkos, obté la millor nota entre els líders polítics, encara que no obté l'aprovat -3,94-, mentre que el president del govern, Mariano Rajoy, treu un 2,34, per sota d'Alfredo Pérez Rubalcaba, amb un 3,12 sobre deu.

Només el 8,1 % dels ciutadans considera que la gestió de Mariano Rajoy està sent bona o molt bona davant 67 % que la considera dolenta o molt dolenta i el 23,7% que la qualifica de regular.

La tasca d'oposició del PSOE obté encara molt més mal resultat, ja que només la valoren com a bona o molt bona el 2,1 % de les persones enquestades, mentre que el 70,4 % la consideren dolenta o molt dolenta.

D'altra banda, l'atur continua sent la principal preocupació dels ciutadans i és esmentat pel 77 % dels espanyols, dues dècimes més que ara fa un mes, mentre que la corrupció es manté en segona posició, esmentada pel 41,5 %, gairebé tres punts més que el mes de juny. La preocupació per la monarquia se situa en el 0,4 %, de manera que torna a nivells anteriors a l'abdicació del rei Joan Carles després d'un lleu repunt en el sondeig de juny, en què va arribar a l'1,1 %.

Després de l'atur i la corrupció, els espanyols assenyalen els problemes d'índole econòmica com els tercers que més els afecten.