El Suprem ha prohibit a la Generalitat de Catalunya, en una recent sentència que confirma un dictamen en aquest mateix sentit de la Junta Electoral Central, la incentivació de la participació ciutadana en processos electorals, ja que les lleis exigeixen la neutralitat dels poders públics en aquest àmbit.

La sentència de l'alt tribunal es refereix a la campanya per a les eleccions autonòmiques de Catalunya que es van celebrar el novembre del 2012 i al·ludeix únicament als processos electorals regulats per la Constitució i la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg).

Les dues normes, segons la interpretació de l'alt tribunal, obliguen a un "un marc institucional de neutralitat en el qual el ciutadà pugui, amb absoluta llibertat, sense interferències de cap poder públic, decidir els termes i l'abast de la seva participació política, assumint voluntàriament qualsevol de les opcions possibles sobre això, inclosa entre elles l'abstenció".

Sobre aquesta base, i tenint en compte que la Loreg va reformar el seu article 50.1 precisament per eliminar de la seva redacció una frase que semblava permetre als poders públics incentivar la participació electoral, el Suprem determina que aquesta norma prohibeix les campanyes institucionals que incentivin el vot.

I, concretament, ho fa en referència a les eleccions la convocatòria de les quals la Generalitat sigui competent, d'acord amb l'Estatut de Catalunya.

D'aquesta manera, el Suprem desestima el recurs contenciós administratiu de la Generalitat de Catalunya davant l'acord de la Junta Electoral Central d'octubre del 2012 que li va imposar la mateixa prohibició ara confirmada.

La sentència té un vot particular del magistrat Vicente Conde Martín de Hijas, que coincideix amb el seu sentit però que afegeix l'argument que la sentència no havia d'haver assenyalat que "les administracions no poden fer tot el que la llei no els prohibeixi" sinó dir que "només el que la llei estableix dins de la funció que els atribueix".

Ciutadans aplaudeix

La portaveu de Ciutadans (C's) al Parlament, Carina Mejías, ha celebrat aquesta resolució. Mejías va indicar que "davant l'abús de poder del President de la Generalitat, Artur Mas, i la seva aventura rupturista, sempre queda la justícia", i va afegir que "s'estreny, una vegada més, el setge al desafiament separatista de CiU".