Israel va retirar totes les seves forces terrestres de la Franja de Gaza abans de l'entrada en vigor, a les vuit del matí hora local, d'un alto el foc de 72 hores promogut per Egipte. La treva forma part dels esforços del Caire per posar fi a un mes d'enfrontaments entre Israel i Hamàs i altres milícies de Gaza que han causat més de 1.800 morts palestins i 65 israelians, i que va ser acceptada pel Govern del primer ministre Benjamín Netanyahu. "Ens hem situat darrere de la reixa fronterera. Per ara no desmobilitzem ningú, i si disparen respondrem", va assegurar un alt comandament israelià.

Minuts abans de l'entrada en vigor de l'alto el foc, les milícies palestines van disparar diversos coets contra els principals centres urbans israelians. Les alarmes van sonar a una trentena de localitats en la línia costanera des de Gaza a Tel Aviv i al voltant de Jerusalem. El sistema Cúpula de Ferro va abatre coets a sobre de les ciutats d'Ashdod i Rishon Letzión i Merhavim, mentre a les proximitats de Jerusalem es va registrar l'impacte d'almenys dos als districtes palestins de Betlem i Hebron, sense que s'informés de víctimes. Amb l'alto el foc, Gaza va recuperar per primer cop en un mes el silenci, i els seus habitants van poder veure el grau de devastació als carrers després de la retirada de les tropes israelianes. Els combats van cessar després de 29 dies de sagnants enfrontaments, tornant una calma momentània envoltada d'enorme escepticisme als dos costats de la frontera, després que dilluns a la nit al Caire s'anunciés que les parts s'avenien a l'enèsim intent de cessar les hostilitats. Des de primera hora del matí nombrosos botigues de la ciutat de Gaza van obrir, al mateix temps que la població sortia de les seves cases i refugis improvisats per deambular, encara que amb por, pels carrers mentre els mercats i el trànsit rodat recuperaven a poc a poc la seva activitat. Els hospitals de la Franja estan col·lapsats per l'alt nombre de víctimes i es tem que puguin augmentar en els propers dies, quan es remoguin les runes de les cases bombardejades, més d'un miler fins als seus fonaments.

Una reconstrucció cara

La reconstrucció de Gaza, on els danys han estat valorats en més de 5.000 milions de dòlars, portarà diversos anys, i dependrà de si, en el marc de les negociacions a Egipte per a una treva permanent, Israel aixeca el bloqueig imposat a la Franja en els darrers set anys.

Més de 400 nens han mort i 2.500 han estat ferits pels bombardejos israelians sobre Gaza, segons Unicef, que calcula que 373.000 menors necessiten ajuda psicològica per superar aquesta situació. "El nombre de nens assassinats durant aquesta operació militar és de 408 i ha superat el de nens assassinats durant l'ofensiva Plom Fos", l'anterior d'Israel entre 2008-2009, en la qual 350 menors van morir. Si es comparés la demografia de Gaza amb la dels EUA, seria com si 200.000 nens haguessin mort en aquest darrer país, va dir Pernille Ironside, cap de l'oficina d'Unicef a Gaza.