Els grups de l'oposició van considerar ahir com a "triomfalista" i poc realista el balanç de l'acció de govern a Catalunya desenvolupada durant els primers set mesos de l'any que va presentar ahir el President de la Generalitat, Artur Mas. Segons la diputada del PSC Ester Niubó, "hem vist un President nerviós, a la defensiva, més preocupat a justificar-se" i a parlar de la consulta "que a aportar solucions, de manera que en comptes de respostes, ha fet triomfalisme i poca autocrítica".

"No ha parlat de les dificultats de moltes famílies per pagar les matrícules universitàries, ni del que pateixen els aturats, ni de les retallades en la sanitat i en l'educació, i també ha obviat el cas Pujol, que és una cosa que afecta les institucions catalanes", va afegir la diputada del PSC.

Per part del PPC, el seu portaveu parlamentari, Enric Millo, va dir que la seva impressió del balanç fet per Mas "és que és un President que viu en una realitat paral·lela, i ens costa saber si és que, efectivament, està tan allunyat de la realitat, o és que menteix deliberadament". "Ens sembla fora de to i allunyat de la realitat apropiar-se de l'esforç i sacrifici que fan tots els catalans i les pimes per sortir de la crisi", va afegir Millo abans d'apuntar, sobre la qüestió de la consulta, que Mas "està instal·lat en la insubmissió democràtica i en la falsa creença que des de Catalunya es poden fer lleis a mida per incomplir la legalitat" espanyola.

Per part del grup d'ICV-EUiA, Dolors Camats va considerar que Mas va fer "un balanç molt allunyat de la realitat" i va afegir: "honestament, no entenem de quina Catalunya parla, perquè el que ha fet és comprar el discurs del PP que hi ha una recuperació econòmica quan això és una pura mentida". Camats, que va ser l'única portaveu que no va valorar les paraules de Mas sobre la consulta del 9-N, va subratllar que "no hi ha creació de llocs de treball", més enllà dels treballs estacionals, i que "si hi ha persones que troben llocs de feina, aquests són tan precaris que no poden ni arribar a final de mes".

La portaveu de Ciutadans (C's) al Parlament, Carina Mejías, va afirmar que al seu grup l'ha sorprès "l'actitud tan triomfalista que té el President" quan "són els empresaris, els que han posat dinamisme a l'economia" i no el Govern. Mejías va explicar que a Ciutadans també l'ha sorprès que Mas hagi dit que el Govern espera compensar els recursos que ha deixat d'aportar el govern espanyol amb fons europeus, "quan des de tots els àmbits institucionals ja s'ha dit que si Catalunya s'independitza, quedarà fora de la UE".