El portaveu del Partit Popular al Congrés dels Diputats, Alfonso Alonso, ha assegurat que "el govern espanyol recorrerà i paralitzarà els efectes" de la Llei de consultes que el Parlament de Catalunya preveu aprovar el mes de setembre.

Al seu torn, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha considerat "inaudit" que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i altres dirigents del PP "s'erigeixen en jutges i part, i diguin que la consulta és il·legal", fet que qüestiona "la separació de poders" que hi ha d'haver en una democràcia.

I el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha considerat que la Llei de consultes "és un frau de llei", perquè es pretén fer-la servir "per emparar un referèndum il·legal". "El que no es pot fer, i en aquest cas penso sincerament que és el que està intentant fer el President de la Generalitat, Artur Mas, és elaborar una llei a mida per poder saltar-se la legalitat espanyola vigent", ha afegit.

En una entrevista radiofònica, Alosno va expressar el seu convenciment que el 9 de novembre no se celebrarà cap referèndum a Catalunya però va vaticinar un futur incert a partir d'aquesta data. "Artur Mas sap que el 9-N no hi haurà consulta, a partir d'aquí, el destí no és a les seves mans. No sembla que tingui gaire idea de que farà després", ha subratllat.

El portaveu del PP a la cambra baixa també va advertir que "l'estat de dret té prou mecanismes per garantir l'aplicació de la llei", però es va mostrar convençut que "no caldrà fer res més" perquè Artur Mas la "complirà". "Espanya és un país amb institucions fortes i que funcionen i per això no tinc cap dubte que hi ha prou mecanismes per garantir el compliment de la legalitat", va sentenciar.

Alonso considera que el President de la Generalitat, Artur Mas, és "una joguina en mans d'ERC", i afegeix que l'estratègia de la formació independentista passa per "aconseguir el poder a Catalunya i per desbaratar el sistema polític català. Està tenint un notable èxit", va lamentar Alonso, que va acabar pronosticant "una inestabilitat i una crisi política a Catalunya que durarà temps".

Al seu torn, Jordi Turull s'ha manifestat sorprès per la insistència per part del govern central, però també de partits com el PP, a rebutjar la consulta amb el pretext que és il·legal.

Turull: "és inaudit"

"El que és inaudit també -ha lamentat Turull- és que des del PP es digui que impugnaran i suspendran la Llei de consultes que fa el Parlament, sense conèixer-ne el contingut final i sense ser magistrats del TC", a més d'oblidar el fet "que es tracta d'una llei que emana de l'Estatut d'autonomia", és a dir, que està prevista en el text estatutari.

També s'ha referit al referèndum d'autodeterminació previst a Escòcia, i ha apuntat que "ens agradaria que a la presidència del govern espanyol hi hagués una actitud com la del primer ministre britànic, David Cameron, que diu estar en contra de la independència d'Escòcia però que no troba cap problema a fer un exercici de democràcia i que siguin els escocesos els que decideixin".