Avancem i Nova Esquerra Catalana (NECat), dues organitzacions que agrupen militants o exmilitants de sectors crítics del PSC, es fusionaran la tardor per constituir un nou partit dels socialistes catalans que són favorables a la consulta d'autodeterminació del 9 de novembre. Segons han confirmat fonts de les dues organitzacions, l'esmentada fusió podria tenir lloc en un congrés fundacional que se celebrarà aquesta tardor que ve, possiblement el novembre, i culminarà un procés ja obert per acordar candidatures conjuntes de cara a les pròximes eleccions municipals.

La fusió de NECat -que lidera l'exconseller i actual eurodiputat Ernest Maragall- amb Avancem -que està capitanejat pel diputat Joan Ignasi Elena- suposarà la irrupció d'una altra formació política en el ja per si mateix molt plural sistema polític català.

L'objectiu d'aquest nou partit serà agrupar els socialistes catalans sobiranistes escindits del PSC que no només són favorables al "dret a decidir" de Catalunya, sinó també a la consulta del 9 de novembre.

Tot i que el procés de fusió de NECat i d'Avancem encara es troba obert i pendent de concreció, els seus promotors contemplen ja la possibilitat que l'actual diputat del PSC i líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, assumeixi el lideratge del nou partit.

Fonts de les dues organitzacions han explicat que els guia la seva voluntat de "reconstruir" l'espai socialista, molt afectat després del que consideren una diàspora de militants i simpatitzants desencantats amb l'estratègia actual del PSC, tant en allò que es refereix a la consulta com a "algunes polítiques", que consideren "poc d'esquerres".

D'altra banda, Moviment Catalunya -plataforma que agrupa socialistes crítics com Marina Geli, Pia Bosch, Núria Ventura o Antoni Castells- ha demanat entrar al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

En una carta enviada al seu president, Joan Rigol, a la qual ha tingut accés l'ACN, reclamen poder entrar per ser la veu del "socialisme catalanista" que està "inequívocament compromès" amb la consulta del 9 de novembre.

Tot i no signar la carta de petició d'adhesió, l'actual president del PSC, Àngel Ros, va ser un dels impulsors de Moviment Catalunya des de la seva fundació, i amb l'entrada de la plataforma al Pacte Nacional, ell i altres socialistes estarien contradient la decisió del partit de quedar-ne al marge.

Ros es descarta

Precisament Àngel Ros ha descartat ser el candidat del seu partit a la presidència de la Generalitat perquè aspira a repetir com a alcalde de Lleida, i considera el nou primer secretari del partit, Miquel Iceta, un bon cap de llista en les pròximes eleccions catalanes.

Segons ha afirmat Ros en unes declaracions a Efe, la seva intenció és presentar-se a les eleccions municipals de maig del 2015 amb el propòsit de repetir com a alcalde de Lleida, i no contempla la possibilitat de ser el candidat del PSC a la Generalitat.

"Jo ara estic a la banqueta de l'Ajuntament de Lleida, estic alineat en el Camp d'Esports de Lleida, no al Camp Nou", ha explicat metafòricament Àngel Ros per deixar clar que la seva aposta personal està centrada a l'alcaldia de la seva ciutat.

"He adquirit un compromís amb la ciutadania de Lleida de presentar-me per tercera vegada encapçalant la llista del PSC i a mi m'agrada complir els compromisos", ha recalcat.

Ros, que va ser elegit president del PSC al congrés del 19 de juliol passat, creu que dins del partit tenen "banqueta per elegir el candidat" a la presidència de la Generalitat.

"Hi ha companys preparats per a això. En Miquel? És possible, per què no?", ha assenyalat, abans de puntualitzar que l'ideal seria que, si no hi ha eleccions catalanes anticipades, el PSC "pugui fer un procés de primàries obertes ben organitzades".

Segons Àngel Ros, les eleccions primàries dins dels partits per elegir els caps de llista "són un element d'aprofundiment democràtic que demanen els ciutadans".