El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Melilla investigarà l'actuació duta a terme per agents marroquins i de la Guàrdia Civil a la tanca fronterera de la ciutat autònoma el 18 de juny, després de la querella presentada per tres ONG. Mentrestant, uns 200 immigrants d'origen subsaharià van protagonitzar ahir un altre intent més d'entrada a Melilla, encara que cap d'ells no va aconseguir accedir a la ciutat, en ser continguts per les forces de seguretat del Marroc abans de tocar la tanca fronterera.

La querella va ser interposada per Andalucía Acoje, SOS Racisme i Prodein després de l'intent d'entrada d'uns 400 immigrants subsaharians el 18 de juny passat, dels quals uns 150 van quedar enfilats i en l'espai comprès entre les dues tanques, encara que cap no va aconseguir quedar-se a la ciutat, ja que van ser retornats al Marroc.

Segons l'acte judicial, a partir d'un vídeo presentat com a prova pels querellants, s'ha acordat l'obertura de diligències per investigar possibles delictes de lesions, de tracte degradant, contra els drets individuals, coaccions contra el deure d'impedir la comissió d'un delicte i prevaricació.

Al vídeo, segons descriu el titular del jutjat, Emilio Lamo de Espinosa, s'observa com forces auxiliars marroquines, "dins de territori nacional", apallissen un immigrant, tot això, en presència d'un cotxe de les forces i cossos de seguretat l'Estat espanyoles que es troba a "menys de 15 metres" i que no intervé per "aturar aquesta actuació". El jutge ressalta que un grup d'immigrants entre les dues tanques va ser conduït al Marroc per les forces marroquines que, insisteix l'acte, "estaven dins del territori espanyol".