Les milícies palestines a Gaza van reprendre ahir els atacs amb coets contra Israel, que van ser contestats per aquest país amb desenes de bombardejos aeris, en concloure al ahir matí una treva de 72 hores negociada per Egipte. Aparells de l'aviació militar hebrea van llançar prop de 50 atacs sobre diferents punts de la franja, que van causar la mort de cinc palestins, un dels quals era un nen de 10 anys que va perdre la vida en un bombardeig prop d'una mesquita de la capital, segons va explicar el portaveu del ministeri de Sanitat a Gaza, Ashraf al Qedra.

A més a més, una desena de persones van resultar ferides en els atacs, va afegir el portaveu ministerial, qui va elevar a 1.898 el nombre de morts i a més de 10.000 els ferits des de l'inici de l'operació israeliana a la franja de Gaza el passat 8 de juliol.

La represa de l'ofensiva israeliana va constituir una reacció al llançament de desenes de projectils des de minuts després d'expirar el termini de tres dies de cessament d'hostilitats entre les dues parts acordat al Caire. L'Exèrcit hebreu va xifrar en més de 50 els coets disparats contra poblacions israelianes, sobretot veïnes a la franja palestina, encara que al vespre les sirenes es van activar a poblacions més allunyades com Beersheva, a uns 40 quilòmetres d'aquesta zona. Un d'aquests coets va impactar en un habitatge a la població de Sderot, veïna a Gaza. Durant la jornada tres israelians van resultar ferits de diversa consideració per aquests projectils.

D'aquesta manera les poblacions als dos costats de la frontera de Gaza van tornar a la cruel rutina de la guerra de els últimes setmanes i de la qual creien haver sortit definitivament només tres dies abans en arribar la treva, respectada de manera escrupolosa per les dues parts.

En aquest context, les faccions palestines van presentar un document que contenia demandes com el final del bloqueig israelià a Gaza, l'alliberament de presos palestins o l'establiment d'un port i d'un aeroport a la Franja de Gaza. El grup islamista es va sumar la iniciativa europea que es permeti un corredor marítim entre Gaza i el port de Làrnaca, a Xipre, per tal de poder portar a terme l'evacuació de persones i l'entrada de productes.

En tot cas, Israel ha suspès la seva participació en els contactes del Caire mentre Hamàs continuï disparant coets contra Israel. La delegació de faccions palestines romandrà al Caire fins a "assolir l'objectiu de l'acord final que garanteixi la recuperació dels drets del nostre poble", va dir el dirigent d'Al Fatah Azam a l'Ahmed. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va expressar ahir la seva "profunda decepció" per la represa dels combats a Gaza just després que s'acabés l'alto el foc de tres dies.