El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha denunciat "la falta de respecte" per part dels successius governs del PP i el PSOE a la "nació de nacions" que és Espanya, fet que està provocant una "desafecció" de catalans i bascos cap a les institucions de l'Estat.

Urkullu ha analitzat en una entrevista amb Efe l'actualitat política i ha reconegut que ha demanat en diverses ocasions una reunió amb el president del govern, Mariano Rajoy, però segueix sense tenir si més no un "justificant de recepció" de les cartes enviades.

"No sé ni si hi haurà reunió", ha confessat el lehendakari, que ha negat haver sol·licitat aquesta cita per no quedar desplaçat després de l'entrevista de Rajoy amb Artur Mas. "Els temes bascos són els temes bascos, tenen un recorregut, un calendari" propi al marge de les agendes d'altres representants institucionals, i ha advertit que insistirà. L'origen del problema amb el govern espanyol, segons Urkullu, està "en la falta de respecte a la concepció de la plurinacionalitat de l'Estat" cosa que provoca una "desafecció amb les institucions de l'Estat" per part de catalans i bascos. Per al lehendakari, el no tenir ni tan sols resposta de la presidència del govern denota "l'estil" de Rajoy, que és conscient de les reivindicacions de l'Executiu basc per l '"incompliment i la laminació" de l'Estatut de Gernika.