ICV obrirà a la ciutadania les eleccions primàries per escollir els caps de llista de la formació i farà "més transparent" el procés per elegir els altres números de les llistes electorals, segons va explicar la dirigent del partit i diputada Marta Ribas.

"Volem més obertura, més democràcia i més participació directa", va afegir Ribas, que considera que aquest canvi en l'elecció dels caps de llista "enriqueix la representativitat dels electes" perquè es crea un vincle "diferent amb la gent que no només els ha votat a les eleccions, sinó que ha decidit que aquella persona estigui al capdavant d'una llista".

De la mateixa manera, els candidats i candidates que aspirin a encapçalar les llistes d'ICV podran ser també persones de fora del partit, però hauran de comptar amb un mínim de 50 avals de militants d'Iniciativa.

"El nombre és intencionadament baix perquè sigui fàcil que, qui es vulgui presentar, ho pugui fer", va explicat la dirigent.

Per respectar els diversos criteris de paritat, equilibri territorial, sectorial o d'edat, el procés de primàries estarà obert a la ciutadania només per a l'elecció dels caps de llista.

Pel que respecta a la resta de candidats, ICV impulsarà mesures de transparència per a la confecció i presentació de les llistes.

El document sobre la celebració de primàries, aprovat pel Consell Nacional de la formació ecosocialista, detalla que caldrà crear un cens d'electors perquè puguin participar, però també per presentar-se per ser elegits, que serà creat amb totes les garanties legals, d'acord amb la Llei de protecció de dades.

Les persones inscrites al cens tindran dret a participar en l'elecció del cap de llista, ser elegit com a cap de llista, participar en el programa electoral, rebre informació i fer seguiment de la confecció de la llista electoral, dels acords de governabilitat i de l'estratègia política, i dels compromisos del grup parlamentari o municipal resultant.

A més, per expressar un mínim compromís polític amb l'organització i el procés d'eleccions primàries, es proposa que els electors signin una declaració de coincidència ideològica o principis generals.