El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, considera que si el 9N no hi ha consulta l'endemà el president català, Artur Mas, "hauria de pensar a dimitir", encara que creu que "no ho farà i intentarà mantenir-se amb el suport d'ERC", i que quan això succeeixi es coneixerà "quin és el 'pla B'".

Segons ha indicat Enric Millo en una entrevista amb Efe, "la consulta no es farà perquè es tracta d'un referèndum, encara que es digui que és una consulta, i un referèndum sobre la independència no es pot fer, no cal ser un jutge per saber això".

Millo ha advertit, malgrat això, que encara que el 9 de novembre no hagi consulta, "es començarà a consumar la col·lisió i el xoc de trens" entre Catalunya i Espanya, i, en aquest context, "el dia 10 veurem com es poden reconstruir les coses".

"Qui haurà dinamitat tots els ponts i haurà creat la divisió interna més gran en la democràcia moderna entre catalans i espanyols haurà estat ell, Artur Mas, i també ERC", ha assenyalat.

Segons el portaveu del PPC, que succeeixi una cosa així "és una gravíssima irresponsabilitat, tanta que un president capaç d'això l'endemà hauria de dimitir".

"Suposo que no ho farà i que intentarà mantenir-se amb el suport d'ERC, però quan això succeeixi coneixerem quin és el 'pla B", ha afegit.

"Jo no sé quin és -ha puntualitzat-, però estic segur que hi ha un 'pla B'; Mas no ho vol dir, però és un persona intel·ligent i sap perfectament que el referèndum no pot fer-se".

Enric Millo ha recordat, tot i això, que el propi Mas ha parlat diverses vegades d'eleccions anticipades plebiscitàries, que Millo no creu que siguin "la millor solució per a Catalunya", i que després "està la declaració unilateral d'independència que contempla l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)".

Un altre escenari per després del 9N que Millo veu possible és que "ERC entri en el Govern per donar estabilitat fins a 2016, o fins a les eleccions municipals de maig del 2015", perquè "potser es decideixin a concentrar totes les bateries en les municipals, i fins i tot algú podria voler ajuntar-les amb unes autonòmiques".

Segons Millo, aquesta possibilitat seria igualment negativa "perquè tindríem un govern enrocat en una posició permanent de confrontació contra el Govern d'Espanya" i "sense resoldre res".

"Qualsevol d'aquests escenaris és dolent -ha apuntat-, i per això em permeto fer una reflexió: un govern que és capaç de portar a tota una societat cap a un cul de sac com aquest és un govern que no mereix governar, els catalans no s'ho mereixen".

El portaveu del PPC al Parlament sosté que "les solucions que caldran a partir del dia 10 per articular una nova relació Catalunya-Espanya no es podran trobar" per part de les persones que avui governen Catalunya "perquè no tenen capacitat" per negociar-les.

"Mas haurà de decidir què fer després d'haver dedicat tota la legislatura a l'objectiu de convocar la consulta i, quan arriba el moment de fer-la, no es fa", ha afirmat abans d'afegir que "unes eleccions anticipades no resolen cap problema" però potser es vegi obligat a convocar-les "si es veu incapaç de governar".

"Un matís important -ha precisat- és que és possible que Mas consideri que el seu compromís acaba quan ell convoca la consulta, i que no és garantir que es faci, i si això és així, el seu nivell d'irresponsabilitat serà encara major, perquè voldrà dir que no pensa fer allò que tothom pensa que farà".

"És a dir, ell pot considerar que el seu compromís ja l'ha complert, i que l'endemà no ha de prendre cap decisió que no sigui la de seguir governant amb els suports que pugui tenir, però això pot crear una gran frustració en molts catalans que creien en els seus compromisos", ha alertat.

"Quins sentiments tindran molts catalans quan vegin que els han enganyat?", s'ha preguntat abans d'assenyalar que "a partir del dia 10 caldrà una reflexió molt profunda".

En tot cas, Enric Millo no s'imagina que l'executiu d'Artur Mas "pugui seguir governant com fins ara" ja que "la seva capacitat per reconstruir serà igual a zero".