El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar ahir que el seu país no permetrà que els gihadistes del grup terrorista Estat Islàmic (EI) construeixin un refugi a l'Iraq, però va advertir que la solució última del problema dependrà de Bagdad. Així mateix, Obama va subratllar que l'operació militar durarà el temps que sigui necessari i continuarà proporcionant assistència militar a les forces iraquianes i kurdes, acompanyada d'ajuda humanitària procedent de França i el Regne Unit. Hollande va demanar la formació d'un "govern d'unitat nacional" al país.

"Aquest problema no es resoldrà en qüestió de setmanes. Farà falta una mica de temps", va reconèixer Obama davant els mitjans en una intervenció no prevista abans de començar les seves vacances d'estiu, i després d'ordenar atacs aeris selectius contra les posicions de l'Estat Islàmic, l'avenç dels quals a l'Iraq ha sorprès els experts per la seva velocitat. Obama va informar que els bombardejos, fins al moment, han destruït posicions dels milicians a Erbil (nord de l'Iraq) i el pas següent és la creació d'un corredor humanitari per a la població civil que s¡ha vist obligada a desplaçar-se a les muntanyes Sinjar, on s'han refugiat uns 15.000 yazidies per escapar de l'avanç dels milicians.

"No donarem un calendari concret. Romandrem vigilants", va fer saber el president, que va reiterar la seva crida a la unificació a l'actual govern iraquià. "Totes les comunitats iraquianes es troben amenaçades per aquests bàrbars terroristes". Obama va reiterar que no té cap mena d'intenció d'"arrossegar a Estats Units a una nova guerra a Iraq". Malgrat tot, i després de reconèixer les limitacions de les forces iraquianes, els reporters van preguntar al president si els Estats Units es penedia d'haver retirats seves tropes el 2011 de l'Iraq. "Aquest anàlisi és completament fals i equivocat", va replicar Obama, que va recalcar que "durant l'administració anterior vam lliurar el país a un govern iraquià sobirà, elegit democràticament". Segons Obama, "perquè poguéssim mantenir les tropes a l'Iraq necessitàvem la invitació del govern iraquià i necessitàvem garanties que les nostres tropes serien immunes a demandes legals". El president nord-americà va reiterar que els ciutadans iraquians van deixar clar que no volien la presència militar nord-americana al seu territori. El passat 10 de juny, el gihadista EI va controlar Mosul, la segona ciutat d'Iraq.