Israel i el moviment islamista Hamàs van acceptar ahir un nou alto el foc de 72 hores, a sol·licitud d'Egipte, que va entrar en vigor a partir de la mitjanit local a banda i banda de la frontera de la franja de Gaza. Fonts governamentals israelianes van assenyalar, en un breu comunicat, que "Israel ha respost positivament a la sol·licitud egípcia per a un alto el foc de 72 hores".

A més, es van queixar que l'anterior acord similar de tres dies, assolit la setmana passada també a proposta del Caire, va ser violat per Hamàs abans que conclogués el divendres al matí. Per la seva banda, el moviment islamista que lidera els combats contra Israel des de Gaza va indicar que s'adapta a aquest nou esforç de mediació egípcia, després que alguns dirigents del grup neguessin notícies en aquest sentit divulgades durant la jornada d'ahir. Així, l'agència oficial de Hamàs al-Ray va informar a última hora de la tarda local que s'havia acordat "un alto el foc de 72 hores que serà vàlid a partir de la mitjanit".

El destacat dirigent de Hamàs, Izat al-Resheq, assistent del cap del buró polític, Khaled Mechaal, va confirmar en una xarxa social que la delegació de les faccions palestines enviada al Caire havia acceptat l'alto el foc i que estaven a l'espera de veure la resposta d'Israel.

Ahir al matí, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va assegurar que l'ofensiva a Gaza tirarà endavant fins que els ciutadans del seu país tinguin "calma", i va prometre als ministres del seu Executiu que "no negociarà sota foc". "L'operació Marge Protector continua. No hem declarat el seu final en cap moment i continuarà fins que aconsegueixi el seu objectiu", va dir Netanyahu a l'inici de la reunió setmanal del Consell de Ministres celebrada ahir al departament de Defensa a Tel Aviv.

Tres palestins morts

Tres palestins van morir ahir, entre els quals dos menors, en diversos atacs israelians a Gaza, on també hi van ser trobats els cadàvers de deu persones entre la runa de diversos immobles, segons va informar el portaveu del ministeri de Sanitat, Ashraf al-Qedra. A més, una vintena de persones van resultar ferides de diversa consideració en bombardejos israelians en diferents punts de la Franja.

Al-Qedra va precisar que des de la represa dels combats divendres (després una treva de 72 hores) 25 palestins han mort i cinquanta van resultar ferits en accions de l'exèrcit israelià. "Des de l'inici de l'ofensiva militar israeliana a gran escala a la franja de Gaza el 8 de juliol, el nombre de morts ha ascendit a 1.928 i hi ha al voltant de 10.000 ferits, dos terços dels quals són civils, inclosos dones i nens", va dir Al-Qedra.

D'altra banda, la Lliga Àrab manté avui una reunió d'urgència per avaluar la crisi a Gaza, a la qual hi acudiran el cap de la delegació palestina al Caire amb l'objectiu d'aconseguir un alto el foc, Azam al-Ahmed, i el negociador en cap de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erakat. Segons van dir fonts de l'organisme, la reunió serà a nivell dels diputats permanents de l'organització panàrab i comptarà amb l'assistència del seu secretari general, Nabil al-Arabi.