El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, considera que si al 9N no hi ha consulta el president català, Artur Mas, l'endemà "hauria de pensar a dimitir", encara que creu que "no ho farà i intentarà mantenir-se amb el suport d'ERC", i que quan això succeeixi, avisa, se sabrà "quin és el pla B". Segons indica Millo, "la consulta no es farà perquè es tracta d'un referèndum, encara que es digui que és una consulta, i un referèndum sobre la independència no es pot fer, no cal ser un jutge per saber això".

Malgrat això, Millo adverteix que encara que al 9 de novembre no hi hagi consulta, "es començarà a consumar la col·lisió i el xoc de trens" entre Catalunya i Espanya, i, en aquest context, "el dia 10 veurem com es poden reconstruir les coses". "Qui haurà dinamitat tots els ponts i haurà creat la divisió interna més gran en la democràcia moderna entre catalans i espanyols haurà estat ell, Artur Mas, i també ERC", assenyala. Per al portaveu del PPC, que succeeixi una cosa així "és una gravíssima irresponsabilitat".

Sobre l'hipotètic Pla B de Mas, Millo es va mostrar escèptic: "Jo no sé quin és, però estic segur que n'hi ha un; Mas no ho vol dir, però és un persona intel·ligent i sap perfectament que el referèndum no pot fer-se".

El portaveu popular recorda, tot i això, que el mateix Mas ha parlat durant diverses vegades d'eleccions anticipades plebiscitàries, una mesura que Millo no considera "la millor solució per a Catalunya".

Un altre escenari per després del 9N que Millo veu possible és que "ERC entri en el Govern per donar estabilitat fins al 2016, o fins a les eleccions municipals de maig del 2015", perquè "potser es decideixin a concentrar totes les bateries en les municipals, i fins i tot algú podria voler ajuntar-les amb unes autonòmiques". Segons Millo, aquesta possibilitat seria igualment negativa "perquè tindríem un govern enrocat en una posició permanent de confrontació contra el Govern d'Espanya" i "sense resoldre res". "Qualsevol d'aquests escenaris és dolent -apunta-, i per això em permeto fer una reflexió: un govern que és capaç de portar tota una societat cap a un cul-de-sac com aquest és un govern que no mereix governar, els catalans no s'ho mereixen".

El "malson" de Mas

Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular al Congrés dels Diputats, Alfonso Alonso, assegura, en relació amb el desafiament sobiranista i l'eventual celebració de la consulta sobre la independència, que el president de la Generalitat i líder de Convergència, Artur Mas, "va oferir un somni als catalans i els ha donat un malson". Convençut que la consulta sobre la independència de Catalunya "no arribarà a produir-se", Alonso es refereix també a la confessió de l'expresident català Jordi Pujol, del qui diu que ha viscut molts anys en "la mentida". "No sé de què estaven fugint els Pujol, però no és un assumpte personal, és un assumpte de tots els catalans i de molts anys, que afectava el govern d'aquelles institucions", declara.