El buscador Chronicle del diari The New York Times permet consultar quantes vegades ha aparegut una paraula en aquest rotatiu americà, fundat el 1851. Utilitzant aquesta eina es determina que el 1992 va ser l'any que més va sortir el terme "Jordi Pujol". El motiu: els Jocs Olímpics de Barcelona. Ara, 22 estius després, es visualitza un repunt de la presència de Jordi Pujol. De moment, l'expresident de la Generalitat no ha superat el rècord de mencions del 1992. Tot i això, el 2014 ja destaca per ser un any en què Jordi Pujol apareix més d'una vegada al The New York Times. Un diari que ha informat de l'admissió de frau fiscal de fa quinze dies com una caiguda "del patriarca de la política catalana".

Aquest rotatiu relata que Pujol va liderar Catalunya actuant "com un baluard contra el separatisme català", amb col·laboració cap als Governs centrals. Una cooperació que, des de fa dos anys, s'ha transformat en "confrontació". El mateix diari afegeix que Pujol, tot i que fa temps que es va retirar de la política, "continua sent una figura influent a Catalunya". De fet, la importància de l'expresident també es subratlla des del Regne Unit, on el Financial Times defineix la confessió de Pujol com "un cop" per a la campanya sobiranista actual de Catalunya.

La publicació considera que el procés independentista "ha patit un revés" provocat per "una figura destacada del nacionalisme català". A més, es ven la revelació de Jordi Pujol com "un xoc" de cara a la política catalana i una "distracció perjudicial" per a la independència. A França, Le Monde ha fet un pas més, titulant l'admissió de frau fiscal com: "L'espiral descendent de Pujol". El rotatiu posa de manifest la "figura influent" de l'expresident, que els últims anys s'ha unit "a la idea d'una Catalunya independent", després d'haver estat un defensor al llarg de la seva carrera de "més autonomia" per a les comunitats, tot i que dins d'un Estat espanyol.

El diari francès afegeix que la declaració de Pujol és probable que "debiliti" el procés sobiranista, tenint en compte que "es treballa a quatre mesos" vista de la data que va fixar la Generalitat per celebrar un referèndum sobre la independència. Així mateix, The Wall Street Journal defineix Jordi Pujol com a "una figura gegant" entre els cercles nacionalistes catalans. La publicació afegeix que hi ha analistes que conclouen que la confessió de Pujol "és rellevant per al debat de la independència". Això, basat en el fet que els nacionalistes catalans "han assenyalat la corrupció" del Govern central "com una raó per buscar la divisió d'Espanya".

Afectació per Artur Mas

Més enllà dels rotatius dels Estats Units i del Regne Unit, els diaris de la resta del món també han informat del cas Pujol. Per exemple, des de França, L'Indépendant ha titulat que la confessió de l'expresident "sacseja l'esfera autonòmica catalana". El rotatiu destaca que aquesta revelació afetació el conjunt de la família Pujol-Ferrusola: "de pares a fills, una família al visor de la justícia espanyola", detalla la publicació francesa. A més, el mateix diari afegeix que els Pujol es van refugiar els primers dies a la Cerdanya francesa.

Metrestant a Itàlia, Corriere della Sera (que comparteix grup editorial amb El Mundo) indica que la confessió de l'expresident debilita el president de la Generalitat, Artur Mas, de cara a l'enfrontament amb el Govern espanyol. En aquest cas, es parla de "fons negres" catalans i es subratlla la caiguda del "patriarca". A Alemanya, el Frankfurter Allgemeine Zeitung destaca que la revelació de Pujol repercuteix tant al seu partit com al procés sobiranista.

El setmanari Sol, des de Portugal, manifesta que la revelació de l'expresident de la Generalitat "arriba en el pitjor moment per als catalans". I també s'assenyala que el cas de frau fiscal afecta tota una família: Pujol juntament amb Marta Ferrusola i els seus set fills. Una visió que des de Brasil tampoc es deixa de banda, perquè es recorda que Oriol Pujol va dimitir com a secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya uns dies abans de la confessió del seu pare i per la implicació en el cas de les ITV, segons el diari O Globo.

Així, Jordi Pujol ha arribat els últims dies a tot el món per una confessió que, en gairebé tots els casos, es dóna per fet que representarà un cop d'efecte de cara al procés d'autodeterminació de Catalunya.